Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Beogradu

0
8276
Pregleda
Crkva_Sv_Vasilija_Ostroskog_Beograd

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog nalazi se na Bežanijskoj kosi, na teritoriji opštine Novi Beograd. Crkva pripada beogradsko-karlovačkoj Arhiepiskopiji.

To je prva crkva podignuta na teritoriji Novog Beograda posle Drugog svetskog rata. Gradnja je započeta 1996. godine, a crkva je osvećena 2001. godine.

Oslanjanjem na hrišćansku tradiciju arhitekta Mihajlo Mitrović se opredelio za oblik prastare hrišćanske rotonde, koju prate niži aneksi i visoki zvonik na zapadu i trolisna oltarska apsida na istoku. Hram Sv. Vasilija Ostroškog predstavlja kompoziciono čvrstu i likovno homogenu celinu, ostvarenu modernim konstrukcionim postupkom. Podignuta je prilozima poštovaoca dela svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Izdavačka delatnost hrama, koja je do sada bila usmerena na štampanje parohijskog lista „Ostrog“, namenjenog obaveštavanju parohijana o rasporedu bogosluženja i svim značajnijim događanjima pri hramu, od nedavno je obogaćena časopisom „Prvolik“.

Sveštenstvo je posebnu pažnju posvetilo najmlađim parohijanima formirajući kreativnu radionicu „Zvončići“, koja okupljaja decu u uzrastu od 2-10 godina.

Pri hramu je aktivan od 2001. godine mešoviti crkveni hor, kao i dečiji hor sastavljen od najmlađih parohijana.

Veb adresa: Fejsbuk stranica crkve

Lokacija crkve na mapi:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here