Crkva Svetog Spiridona u Trstu

0
9285
Pregleda
crkva-sveti-spiridon -trst.jpg
Foto: forum.krstarica.com

Crkva Svetog Spiridona je srpska pravoslavna crkva u Trstu, na trgu Ponte Roso (Italija). Crkva pripada Eparhiji austrijsko-švajcarskoj Srpske pravoslavne crkve.

Istorija crkve Sv.Spiridona u Trstu

Srbi su počeli da grade crkvu 1751. godine, zajedno sa Grcima. Posvećena je Svetom Spiridonu Čudotvorcu. Kako su na tom prostoru nekada bile solane, crkva je još tokom gradnje počela da puca, pa joj se ubrzo srušio i zvonik. Zahvaljujući Jovanu Miletiću, zvonik je kasnije obnovljen, a crkva je i dalje služila. Srbi su ipak hteli novi hram, pa je 1858, raspisan konkurs i usvojen je projekat arhitekte Karla Maćiakina. Već 1861, srušena je stara crkva i započeta gradnja nove, koja je trajala do 1869. godine.

Nova crkva je zidana lomljenim kamenom, a fasade obložene klesanim blokovima od kamena dovoženog sa Briona i iz Verone.Hram je sagrađen u srpsko-vizantijskom stilu, sa upisanim krstom i pet kubeta. Visina hrama je 40, dužina 28, a širina 31 metar, pa može da primi 1600 vernika. Unutrašnjost hrama je ukrašena odabranim freskama i slikama u ulju, dela Đuzepe Bertini i Antonio Koreone, umetnici iz Milana.  Iznad sv. trpeze i oltara nalazi se veliki lik Hrista na prestolu sa 12 apostola. Na desnoj strani hrama predstavljeno je Uspenje Presvete Bogorodice, a na levoj Vaseljenski Sabor u Nikeji 325. godine, kome simbolično predsedava Sv. Spiridon. Na zapadnoj strani naslikan je krfski sarkofag sa moštima Sv. Spiridona.

freskopis.jpg
Foto: Andjelko Vasiljevic

IKONOSTAS

Na zidanom ikonostasu u prvom redu odozdo stoje velike ikone visoke umetničke vrednosti, koje predstavljaju Bogorodicu, Hrista, Sv. Spiridona i Blagovesti, rađene u Rusiji početkom devetnaestog veka, prekrivene zlatom i srebrom. U drugom gornjem redu su ikone koje predstavljaju srpske svetitelje Simeona Mirotočivog, Sv. Savu, Stefana Prvovenčanog i cara Uroša. U trećem gornjem redu nalaze se likovi Hrista – Krštenje, Raspeće i Vaskrsenje. Ceo oltar je ukrašen radovima slavnih ikonografa.

svecana-liturgija-u -hramu.jpg
Foto: www.crkva.at

U hramu se naročito ističe veliko srebrno kandilo, poklon ruskog kneza koji je kasnije postao car (1796–1801. godine), Pavla Petroviča Romanova, iz vremena njegove posete Trstu, januara 1772. godine. Ruska kneginja Julija Samojlova darovala je hramu zlatom okovano Jevanđelje, takođe ruski rad, kao i odežde. Dva Jevanđelja naročite vrednosti, duga pola metra i debljine 30 cm, sa umetnički ukrašenim srebrnim koricama, izradili su venecijanski umetnici 1797. godine.

Najzaslužniji Srbin za izgradnju ove crkve bio je imućni trgovac i predsednik crkvene opštine, Risto Škuljević.

Sveti_Spiridon_Crkva_Trst

Zbog svoje posebne lepote i izvanredne umetničke vrednosti, Hram Sv. Spiridona obuhvaćen je Zakonom o zaštiti umetničkih spomenika Italije i spada među najvrednije i najznačajnije arhitektonske objekte grada Trsta.

Lokacija crkve na mapi:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here