Crkva Svetog Save u Londonu

1
5782
Pregleda
crkva svetog save u Londonu
Crkva Svetog Save u Londonu - foto: www.ebritic.com

Crkva Svetog Save u Londonu je najveća srpska pravoslavna crkva u Engleskoj. Pripada Eparhiji Britansko-skandinavskoj.

Istorijat crkve u Londonu

Crkva Svetog Save sazidana je 1903. godine kao anglikanska crkva posvećena Svetom Kolumbi. Kasnije je preuređena za službu Srpske pravoslavne crkve. Osvećenje je izvršeno 1952. godine. Osveštenje je učinjeno od strane svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Crkvu su u početku često posećivali članovi kraljevske porodice Karađorđević, dok su živeli u izbeglištvu u Londonu.

Veliki broj Srba se naselio u Londonu nakon Drugog svetskog rata. Oni su ostali u Engleskoj ne želeći da se vrate u otadžbinu gde je zavladao komunizam. Pred raspad Jugoslavije došlo je do novog naseljavanja Srba u Veliku Britaniju. Danas se procenjuje da ih samo u okolini Londona živi oko 40 000.

Crkva je nedeljom vrlo dobro posećena zahvaljujući crkvenoj školi. Đaci svih uzrasta uče srpski jezik, istoriju i bogosloviju. U školi rade deset učitelja dobrovoljaca. Crkvu i susednu zgradu Srpske Zajednice redovno posećuju i britanske škole da uče o pravoslavlju i srpskoj kulturi uopšte. Kolo srpskih sestara, crkveni hor, škola folklora, omladinska zajednica i duhovna grupa „Sveti Alimpije Stolpnik“, čine život crkve u Londonu.

ulaz u crkvu sv. save u Londonu

Arhitektura i ikonopis crkve

Sam hram je vrlo prostran, sa skromnim enterijerom od cigle. Ukrašena je prelepim freskama, koje su mahom kopije dela sa zidova srpskih manastira 13. veka sa područja Kosova i Metohije.

unutrasnjost-hrama-sv.save-london
Unutrašnjost hrama Sv. Save u Londonu

Ikonostas je izrađen u duborezu od orahovog drveta i bogato ukrašen ikonama. Na dva panela su oslikana dva velika srpska sveca, Sveti Sava i otac mu Sveti Simeon. Ispred oltara su dva trona, takođe izrezbarena u orahovini. Jedan je namenjen vladici, a drugi kraljevskoj porodici.

Pročitajte i ovo: Crkva Svetog Save u Parizu

Veb sajt: www.spclondon.org.uk

Lokacija crkve Svetog Save u Londonu

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here