Hercegovačka Gračanica kod Trebinja

0
4778
Pregleda
hercegovacka_gracanica
Hercegovačka Gračanica - Foto: www.republikasrpska.net

Hercegovačka Gračanica je hram koji pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj. Hram je napravljen kao vernu kopija crkve manastira Gračanice sa Kosova i Metohije, zadužbine kralja Milutina.

Istorijat Hercegovačke Gračanice

Sagrađena je 2000. godine na brdu Crkvine iznad Trebinja, sa željom da se izvrši testament srpskog pesnika Jovana Dučića, rodom iz ovog grada.  Jovan Dučić je jedan od najvećih književnika i diplomata dvadesetog veka.

Dučićevi posmrtni ostaci preneti su iz Sjedinjenih Američkih Država i sahranjeni u kripti manastirske crkve. Motivi koji ukrašavaju njen pod, preuzeti su iz tzv. Prizrenskog patosa koji je krasio pod Svetih Arhangela kod Prizrena, zadužbine Cara Dušana.

hercegovacka-gracanica-trebinje.jpg
Foto: gotrebinje.com

Ceo kompleks čine crkva Presvete Bogorodice sa zvonikom, amfiteatar, galerija, biblioteka, vladičanski dvor, salon za bankete, česma i letnja bašta.

Hercegovačka Gračanica se može videti sa svake tačke u Trebinju. Sa brda Crkvina gde se nalazi ovaj hram pruža se pogled na celi grad.

U Americi takođe postoji jedna replika manastira Gračanice sa Kosova i Metohije. Na ovom linku možete pogledati opširnije o tom hramu.

Lokacija Hercegovačke Gračanice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here