Manastir Dubrava

0
5131
Pregleda
manastir_Dubrava_Zlatibor
Manastir Dubrava - foto: zlatibor.org

Manastir Dubrava se nalazi na južnim padinama Zlatibora. Smešten je na uzvišenju iznad kanjona reke Uvac. Pripada Eparhiji žičkoj. Manastirska crkva je posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom.

Istorijat manastira Dubrave

O njegovom nastanku ne postoji pouzdanih informacija. Pretpostavlja se da je sagrađen tokom 13. veka kao metoh manastira Pribojska Banja.

Prvi put se ruševine ovog manastira pominju 1853. godine ali bez podataka kako je izgledao manastir pre rušenja. Veruje se da su ga Turci opljačkali a zatim spalili do temelja. Pretpostavlja se da je manastir strušen u isto vreme kada su Turci razorili manastir Pribojska Banja i manastir Uvac. Manastir je obnovio monah Danilo, iguman manastira Uvac. Tokom arheoloških iskopavanja 2004. godine otkriveni su ostaci manastirskog hrama, fragmenti srednjevekovne keramike i nekoliko stotina mletačkih dukata.

manastir_Dubrava
Manastir Dubrava – foto: Google / Marko Bainović

Legende, verovanja i priče o manastiru Dubrava

Postoje mnoge priče i legende o ovom manastiru. Prema priči monaha Danila, u snu mu se javio blaženopočivši patrijarh German i rekao da krene dolinom Uvca i da potraži izgubljeni manastir. U snu mu je kazao i da se u manastiru krije veliko blago i da će zahvaljujući njemu imati sredstava da obnovi manastir. Monah Danilo je poslušao san i lutajući okolinom Uvca primetio je stari hrast. Tu je uskoro shvatio da se nalazi u ostacima hrama. Zahvaljujući meštanima i Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva krenuo je u raščišćavanje terena. Među pristiglim meštanima bio je i Mitar Đurović iz Gornje Jablanice, koji je kopajući, u skrivnici pronašao 260 mletačkih dukata iz 16. i 17. veka.

Po priči godinu dana pre nego što će pronaći dukate, Gospod je na čudesan način blagoslovio ruke ovog meštanina. Naime, dok je palio sveće sa monahom Danilom, njegove ruke su poprimile voštano-žutu boju, čime mu je Gospod nagovestio da će upravo on pronaći zakopano blago. Postoji i jedna priča vezana za izgradnju crkve Svetog Vasilija Ostroškog i ktitore ovog hrama porodicu Stojanović iz Amerike. Naime, Presveta Bogorodica ukazala se u snu Goranu Stojanoviću, Srbinu iz Amerike, koji dvadeset godina nije mogao da ima decu, rekavši mu da dođe u Dubravu i donira izgradnju crkve. Kada je on, kao ktitor, 2007. godine pomogao izgradnju crkve Svetog Vasilija Ostroškog dobio je ćerku, a kada je podigao i crkveni zvonik 2008. godine dobio je i sina.

pogled na lokaciju manastira
Pogled ka uzvišenju gde se nalazi manastir

Lokacija manastira Dubrava

Manastir se nalazi u selu Stublo podno Zlatibora. Do samog manastira postoje putokazi duž puteva tako da nije teško doći do njega. Nalazi se nekih 12 km od manastira Uvac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here