Crkva Svetog Save na Mećavniku (Drvengrad)

0
4027
Pregleda
crkva na mecavniku
Crkva u Drvengradu - Foto: Vikimapija

Crkva Svetog Save u Drvengradu se nalazi u turističkom naselju na Mokroj Gori. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Gradnja Hrama Svetog Save na Mećavniku, uz blagoslov Episkopa žičkog Hrizostoma, počela je 2003.godine i posvećena je prenosu moštiju Svetog Save (19.maj).
Na bogosluženje je predata 24.januara 2005.godine, kada je osveštana i kada je Episkop Hrizostom služio prvu liturgiju.

Arhitektura crkve

Graditeljski, ova crkva je brvnara i u celosti je sazdana od drveta, kao i zvonik pored nje. Zidovi su od borove talpe, a pokrivena je šindrom.

crkva svetog save drvengrad
Foto: Vikipedija

Ikonostas je izgrađen od lipovog drveta – koje je poreklom ispred najstarije mokrogorske crkve, u Kršanju, posvećene Svetom vaznesenju Gospodnjem, za koju se pretpostavlja da je iz 14.veka. Uradili su ga majstori Duborezačkog ateljea ”Petrović” u Beogradu, u vizantijskom stilu, a ornamentika na ikonostasu je u stilu ”moravske škole kamene plastike”.

Ikone su delo Vesne Golubović, slikarke poreklom iz Banjaluke, koja je diplomirala i magistrirala kod profesora Stojana Ćelića, na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. ”Rusku tehniku ikonopisanja” savladala je u Njujorku, u radionici Dmitrij Andrejeva.

drvengrad crkva unutrasnjost
Unutrašnjost crkve – foto: vikipedija

Bogoslužbene knjige i sosude za bogosluženje kupljene su u Moskvi i, kao i samo zdanje Hrama i zemljište na kome se nalazi, dar su Maje i Emira Kusturice, ktitora ovog Hrama.

Posetite i ovu crkvu na Mokroj Gori: Crkva Svetog Jovana Krstitelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here