Manastir Preobraženje kod Ovčar Banje

0
7081
Pregleda
manastir preobrazenje na ovcaru
Manastir Preobraženje - Foto: Vikipedija

Manastir Preobraženje se nalazi u podnožju planine Ovčar sad desne strane Zapadne Morave. Manastir je smešten u neposrednoj blizini Ovčar Banje. Manastir pripada Eparhiji žičkoj.

Istorija manastira Preobraženje na Ovčaru

Prvo pominjanje ovog manastira u pisanim izvorima datira iz 1525. godine. Zapisi u knjigama govore o tome da je postojao organizovani prepisivački rad u izdvojenoj monaškoj zajednici. Jeromah Danil je 1579. godine napisao jedan oktoih. Nekoliko decenija kasnije, 1636. godine, monah Kiriak je prepisao “Poučenije evangelsko”. Mnoge knjige iz manastira su bile uzimane i nošene u druge manastire.

Stari manastir je dugo bio pust sve do njegove obnove 1811. godine kada ga je obnovio Episkop Nikofor. Manastir je posećivao Joakim Vujić i Vuk Karadžić dok je u njemu bio kaluđer Isaija, koji je za svog života već bio poštovan kao svetac. Već nekoliko godina kasnije manastir je ponovo zapusteo.

Usled izgradnje putničke pruge Čačak – Užice, manastir je, uz odobrenje vladike žičkog Save, porušen 1911. godine. I danas u selima koja su okruživala ovaj manastir čuju priče o tragičnim sudbinama svih radnika, pa i glavnog inženjera, koji su učestvovali u njegovom rušenju.

manastir preobrazenje na ovcaru
Manastir Preobraženje – Foto: Vikipedija

Izgradnja novog manastira Preobraženje

Episkop Nikolaj Velimirović koji je svojim ličnim zalaganjem i angažovanjem sopstvene ličnosti i autoriteta 1938. godine doneo odluku i odredio novu lokaciju za izgradnju novog manastira, odnosno Novog Preobraženja. Nikolaj je želeo da novi manastir podseća na manastir iz Ohrida. Izgradnju novog manastira najvećim delom su finansirali vernici. Veliki doprinos dao je Milivoje Joksimović iz Beograda . Radovi su završeni 1940. godine. Šezdesetih godina u ovom manastiru je postojala škola za monahe koja je kasnije premeštena u manastir Ostrog.

Vekovima, od svojih najranijih početaka pa sve do današnjih dana, u narodu se održala vera i saznanje u isceliteljsku moć ovog manastira. Sama činjenica da je manastir iz objektivnih razloga promenio svoje stanište ni u najmanjem procentu nije umanjila njegovu duhovnost i religioznost.

Lokacija manastira Preobraženje

Manastir se nalazi u živopisnom predelu Ovčarsko-kablarske klisure. Ovaj kraj je poznat i kao „mala Sveta gora“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here