Hram svetog cara Konstantina i carice Jelene u Konjevićima

0
5282
Pregleda
hram-svetog-cara-konstantina-konjevici

Hram svetog cara Konstantina i carice Jelene se nalazi u Konjevićima kod Čačka. Crkva pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Istorija hrama svetog Cara Kontantina i carice Jelene

Hram Svetog Cara Konstantina i Jelene je podignut 1780. godine prilogom Karađorđa Petrovića. Kao brvnara trajao je sve do 1925. godine, kada je podignuta na istom mestu sadašnja crkva.

Hram je 1935. godine osveštao Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički Nikolaj Velimirović. Tom prilikom je i doneo mošti Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Godine 1943 je granatiran i teško oštećen i takav je bio sve do 1950 godine, kada obnovljen. Takođe je stradao od zemljotresa novembra 2010. godine.

Obnova i danas traje sa ljubavlju mnogo dobrih ljudi, kako parohijana tako i vernika čitave Srbije.

Deo moštiju Svete velikomučenice Marine i delić svetog Nekatarija Eginskog nalazi se u crkvi Konjevićima.Toliko poštovanja imaju Turci prema ovoj svetinji, da nikad nisu hteli dirnuti ni u svetinju, niti u imovinu ovog manastira.

vitraz hram svetog cara konstantina i carice jelene
Foto: telegraf.rs

Ono što jako zanimljivo za ovu crkvu što se ističe od drugih, jeste po jedinstvenom vitražu urađenom u duhu vizantijskog ikonopisa – Predraga Marčeta. Njegovi radovi se izdvajaju od drugih, jer nigde u svetu ne postoji osim kod nas u Srbiji, gde je on lično radio.

Slava crkve je Ognjena Marija koja se slavi 30 jula.

Lokacija crkve svetog Cara Konstantina i carice Jelene

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here