Crkva Svetog Pantelejmona na Divčibarima

0
4161
Pregleda
divcibarska_crkva

Crkva Svetog Pantelejmona na Divčibarama se nalazi na planini Maljen, na teritoriji grada Valjeva. Pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve.

Istorijat crkve Svetog Pantelejmona

Ne postoje podaci u istoriji da je na Divčibarama postojala crkva, tako da je, oko 1930. godine, prva inicijativa za podizanje crkve potekla od protojereja Milana Tripkovića.

Na Pantelijevdan 9. avgusta 1995. godine osveštano je zemljište za gradnju prve divčibarske crkve i na njemu je podignut krst. Crkva je izgrađena na prostoru koji se nalazi na levoj obali potoka Žujana, između dve česme, na mestu gde se od 1926. godine održavao narodni vašar na dan Svetog Pantelejmona. Izvorište prve česme uzvodno je, prema predanju, ogradila kneginja Ljubica, žena kneza Miloša.

Divcibarska_Crkva
Divčibarska crkva Svetog Pantelejmona – foto Vikipedija

Zidanje hrama je počelo u leto 1998. godine, a 2000. godine, postavljen krst na njegovu kupolu i proslavljeno svođenje slemena.

Episkop šabačko-valjevski Lavrentije osveštao je na dan svetog Pantelejmona 2001. godine divčibarsku crkvu. Nakon osveštanja crkve održana je u njoj na Preobraženje, 19. avgusta iste godine prva liturgija sa prvim pričešćivanjem vernika.

U tronovima se nalaze mošti svetog Pantelejmona, svete Petke, svetog Nikolaja Žičkog-Lelićkog, kao i vozduh (pokrivač osvećenih darova) svetog Vasilija Ostroškog.

Ova crkva danas predstavlja duhovno obeležje ovog lepog turističkog kraja. Gotovo svaki gost na Divčibarima obavezno obiđe ovu prelepu crkvu. Divčibare su od Valjeva udaljene oko 40-tak kilometara i 107 km od Beograda.

Lokacija crkve Svetog Pantelejmona

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here