Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u selu Novaci (Ub)

0
4519
Pregleda
crkva-rodjenja-presvete-borodice-u-novacima.jpg
Crkva rođenja Presvete Bogorodice u selu Novaci kod Uba Foto: Slobodan Ivetic

U šumovitom predelu sela Novaci u opštini Ub smeštena je Crkva posvećena rođenju Presvete Bogorodice. Crkva pripada Eparhiji valjevskoj.

Istorija Crkve u Novacima

Crkva je sagrađena 1857. godine na mestu starije manastira za koji se veruje da je izgrađen početkom 18. veka. Opstala je toliko dugo netaknuta iako je čitav kraj nekoliko puta razaran od strane Turske, Austrougarske i kasnije Nemačke vojske.

Ova crkva je jedinstvena po čuvenim freskama poznatog ruskog ikonopisca Andreja Vasiljeviča Bicenka. Naime ovaj hram poseduje nešto što nema nijedan hram u Srbiji i po čemu je ovaj hram uvršten u svetske enciklopedije.
Ruski ikonopisac je u ovoj crkvi oslikao kompoziciju na kojoj Hristos subotom hoda kroz žitna polja, kida žuto klasje i deli ga apostolima. Ova poznata priča iz Jevanđelja gotovo je nepoznata na crkvenim freskama.

crkva_selo_Novaci
Foto: Sputnik / Autor: Slobodan Ivetić

Ova crkva je oduvek bila mesto okupljanja lokalnog stanovništva tamnavske regije. Danas se ova crkva, iako preživela mnogo toga kroz istoriju, nalazi u stanju priličnog propadanja. Tokom poslednjih par godina meštani i dobrotvori su pomagali obnovi ove crkve.

Lokacija crkve:

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice se nalazi nekih 500 metara od regionalnog puta Koceljeva – Ub. Udaljena je 16 km od gradskog naselja Ub, oko 49 km od Valjeva, 46 km od Obrenovca i oko 76 km od Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here