Cetinjski Manastir Rođenja Presvete Bogorodice

0
6085
Pregleda
cetinjski-manastir
Cetinjski manastir - Foto: Vikipedija

Cetinjski manastir je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na Cetinju. Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice i pripada mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Istorija Cetinjskog manastira

Manastir je sazidao 1484. godine Ivan Crnojević, vladar srpske srednjovekovne države Zete. U to vreme manastir je bio sedište Zetske eparhije.

Za vreme Osmanskih osvajanja 1692. godine manastir je razrušen do temelja. Obnovio ga je vladika Danilo nedaleko od prvobitne lokacije manastira. Tom prilikom u novi manastir je ugrađeno kamenje iz starog, a preneta je i ploča sa grbom Crnojevića i posvetom Ivana Crnojevića.

Godine 1712 manastir je ponovo pretrpeo razaranja. Spaljen je od strane bosanskog vezira Ahmet paše. Obnovljen je 1743. godine od strane tadašnjeg crnogorskog mitropolita Save Petorvića Njegoša.

Ponovo je spaljen 1785. godine od Mahmud-paše Bušatlije a obnovio ga je Petar I Petrović Njegoš.

Više puta je dograđivan, a sadašnji izgled datira iz 1927. godine. U manastiru se nalazi Crkva Rođenja Bogorodice u kojoj se nalaze mošti Svetog Petra Cetinjskog.

Osim moštiju Svetog Petra Cetinjskog u manastiru se čuva ruka Svetog Jovana Krstitelja i četica Časnog Krsta na kojem je bio razapet Isus Hrist.

Cetinjski manastir ruka jovana krtitelja

Lokacija manastira na mapi:

Manastir je sedište Episkopije crnogorsko-primorske a nalazi se nedaleko od centralnog trga Cetinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here