Manastir Stanjevići

0
4702
Pregleda
manastir Stanjevici

Manastir Stanjevići se nalazi u selu Pobori u opštini Budva. Smešten je na planini Lovćen na nadmorskoj visini od 600 metara. Pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Istorija manastira Stanjevići

Veruje se da je sagrađen 1338 godine a kao graditelj odnosno ktitor ovog manastira pominje se vojvoda Nikola Stanjević.

Nikola Stanjević je bio velikaš iz doba vladavine cara Dušana i vojvoda za vreme vladavine cara Uroša. Stanjević je nosio titulu velikog vojvode koja je zauzimala visoko mesto u hijerarhiji titula srednjovekovne Srbije i bio je jedan od najvažnijih ljudi Srbije u srednjem veku.

Nedaleko od manastira vojvoda Đurađ Ćurašević Crnojević, deda Ivana Crnojevića, podigao je tvrđavu Đurđevac dvorac na brdu Đurđevcu, vojno utvrđenje sa hramom posvećenom Svetom Georgiju.

Tokom turskih napada, vladika Danilo je prešao u manastir Stanjeviće i tu sagradio hram koji je posvetio Svetoj Trojici. Ovaj hram postoji i danas. U ovoj svetinji se i upokojio mitropolit Danilo 1735. godine. Tu je počivao do 1856. godine kada je trudom knjaza Danila prenesen na Cetinje. Danas mu je grob na Orlovom kršu, brdu iznad Cetinjskog manastira.

U ovom manastiru je otvorena sveštenička škola koju je pohađao Sveti Petar Cetinjski. Škola je otvorena 1780. godine.

1839. godine manastir Stanjevići je ustupljen Austriji i od tada počinje proces njihovog ruiniranja.

1994. godine započeta je obnova manastirskog kompleksa. Obnovu je, blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, započeo jeromonah Dimitrije (Blagojević), a nastavio jeromonah Jefrem (Dabanović) poslije upokojenja oca Dimitrija 2004. godine.

Veb adresa: Fejsbuk stranica manastira Stanjevići

Lokacija manastira Stanjevići

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here