Manastir Ćelija Piperska

0
6312
Pregleda
manastir-piperi-640x384

Manastir Ćelija Piperska se nalazi 17 km od Podgorice, na ivici planinske visoravni iznad sela Crnci. Manastir pripada mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Istorija manastira Ćelija Piperska

Prema prvim izvorima manastir je osnovan u prvoj polovini 12. veka od strane velikog župana Stefana Nemanje. Ova tvrdnja se opravdava činjenicom da je manastir okružen sa dve značajne iskopine: jedna od njih je Gradina, iz IX veka, za koju se pretpostavlja da je bila sedište Episkopije, a druga je Djevič grad, za koji se misli da je bio ženski manastir. manastir celija piperska Drugi izvori vezuju manastir za 17. vek, tačnije za 1660. godinu kada se na ovo mesto doselio Sveti Stefan Piperski. Tačna godina rođenja Sv. Stefana nije poznata, ali se zna da je rodom iz Župe Nikšićke, iz porodice Krulanović. Zamonašio se u Manastiru Morača. Bežeći od Turaka krio se sedam godina u Rovačkoj pećini, u Trmanju. Odatle je otišao u „Skenderijske predjele“, u selo Gornji Crnci u Piperima gde je i obnovio pomenuti manastir.

Podvizavao se ovde oko trideset pet godina. Upokojio se 1697. godine, a već 1704. godine izvađene su netruležne mošti iz zemlje i prenete u Crkvu. Posetivši manastir 1749. g. Partenije Pavlović, vikarni episkop Sremsko-karlovačke episkopije, napisao je tropar i kondak Sv. Stefanu. O značaju ovog Svetitelja svedoči i činjenica da je jedna od četiri ikone koje je 1925. g. slikao Uroš Predić za Kapelu na Lovćenu, bila i ikona Svetog Stefana Piperskog.

Manastir tokom 20. veka

Manastir, zahvaljujući svom skrivenom položaju u planinama izbegao oštećene za vreme Drugog svetskog rata. Međutim nakon posleratnog terora komunističke partije 1945. godine razrušen, kada je spaljena i manastirska biblioteka. Kasnije je manastir obnovljen kao ženski. Posle zemljotresa 1979. godine, pokrenuta je njegova obnova koja je završena tek 1994. godine. Od 1988. godine u manastiru je ikonopisačka škola.

Ono po čemu je danas ovaj manastir vrlo poznat, to je manastirski melem Stefalaz, koji sestre prave već dvadesetak godina. Sestre imaju izdavačku delatnost, ikonopisačku radionicu, bave se i izradom brojanica, krstića, keramičkih ikonica i plovke za kandila. U manastiru se danas čuvaju svete mošti ktitora manastira, Svetog Stefana Piperskog. Posetioci mogu da se poklone ovoj Svetinji svakog dana od 8–18 časova.

Veb sajt: www.manastirpiperi.me

Lokacija manastira Ćelija Piperska

Fotografije preuzete sa sajta: www.manastirpiperi.me

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here