Manastir Gomionica

0
9895
Pregleda
Kompleks-manastira-Gomionica-1024x737
Kompleks manastira Gomionica - foto: Turistička organizacija Republike Srpske

Manastir Gomionica se nalazi u Republici Srpskoj u selu Kmećani, udaljen oko 42 kilometra od Banja Luke. Manastir pripada eparhiji Banjalučkoj i posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice.

Istorija manastira Gomionica

Postoje mnoga narodna predanja o nastanku ovog manastira. Prema jednom od njih Gomionica je zadužbina velikog župana Stefana Nemanje i Svetog Save. Drugo predanje govori da je manastir zadužbina sultanije Mare, ćerke despota Đurđa Brankovića i žena sultana Murata II . Treće predanje govori da je osnivanje manastira pripisano izvesnom knezu Obradu koji je ovaj hram podigao posle turskog osvajanja Bihaća. S obzirom na sva ova predanja verovatno je manastir nastao negde u periodu između 14. i 16. veka.

U kasnijem periodu tokom osmansko-austrijskih ratova manastire je opusteo. Veruje se da je to bilo krajem 17-og ili početkom 18-og veka. Međutim već 1714. godine se iz jednog rukopisa vidi da se te godine monaštvo vratilo u Gomionicu. Od 1714. godine pa do pred kraj četvrte decenije 18. veka u Gomionici je, izgleda, tekao redovan manastirski život. Novi rat 1737. godine je primorao kaluđere da, predvođeni igumanom Pahomijem Kneževićem, ponovo napuste Gomionicu i, noseći vrednosti iz manastirske riznice, potraže privremeno utočište u mirnijim krajevima na severu.

Foto : www.banjaluka-tourism.com
Foto : www.banjaluka-tourism.com

Još jedna beleška datovana u 1770. godinu govori o ponovnoj obnovi Gomionice. Veruje se da je tokom Prvog srpskog ustanka došlo do odmazde od strane turske vlasti i da je ovaj manastir ponovo oštećen i napušten.

Crkva-vavedenja-presvete-bogorodice
Manastirska crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice – Foto: www.banjaluka-tourism.com

Manastir Gomionica je 1953. proglašen spomenikom kulture. U manastirskoj riznici su zbirke ikona iz XVI — XIX veka, starih rukopisnih i štampanih knjiga iz XIV — XVII vijeka i predmeta umetničkog zanatstva (Gomionički predmeti).

Lokacija manastira Gomionica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here