Manastir Sase (Bratunac)

0
8195
Pregleda
Manastir Sase republika Srpska
Manastir Sase kod Bratunca u Republici Srpskoj | Foto: Vikipedija

Manastir Svete Trojice ili Manastir Sase je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u istoimenom selu udaljen od Bratunca oko 13 kilometara (Republika Srpska). Manastir pripada Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Istorija Manastira Sase

Manastir je sagrađen 1242. godine kao metoh manastira Hilandara. Zadužbina je kralja Uroša I Nemanjića, najmlađeg sina Stefana Prvovenčanog. Njegov krst je dugo čuvan u ovom manastiru.

Veruje se da su upravo u ovom periodu bežeći od Mongolskih hordi, germanski narod Sasi, došli u Srbiju. Ovaj narod je sa sobom doneo nove tehnike u pronalaženju i preradi ruda plemenitih metala što će kasnije izuzetno doprineti razvoju Srbije i na kraju do njenog uzdizanja u carstvo.Turskim osvajanjem Bosne ovaj kraj je zapusteo a sa njim i manastir Sase.

Manastir-Sase-Bratunac
Manastir Sase | Foto : dobrocinstvo.rs

Skoro 400 godina su temelji nekadašnjeg manastirskog hrama bili prekriveni naslagom zemlje, zaborava i neznanja. Tek 1858. godine saški rudari su otkopali manastirske temelje i na njima sagradili novu crkvu, koju su prema Đorđu Beatoviću posvetili svetom apostolu Petru. Ova crkva je preko 100 godina služila kao parohijska i to u najdužem periodu kao bratunačka.
Manastirski hram je tokom rata, početkom 1992. godine, pretrpeo oštećenja a novosagrađeni konak je uništen.

Manastir-Sase-ikonostas
Unutrašnjost manastira Sase | Foto : dobrocinstvo.rs

Trenutno su na ovoj lokaciji dva montažna objekta, jedan za potrebe bogosluženja, a drugi sa kelijama, dnevnim boravkom i kuhinjom služi za potrebe konaka.

Manastir Sase proslavlja Svetog cara Uroša kao zadužbinara i tim povod je Vladika Vasilije, 5. decembra 2007. godine, predao manastiru deo moštiju kralja Uroša (dar Vladike budimljansko-nikšićkog Gospodina Joanikija) i deo moštiju cara Uroša (dar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla).

Lokacija manastira Sase

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here