Manastir Kuveždin

0
6696
Pregleda
manastir-kuvezdin
Manastir Kuveždin | Foto : fruskac.net

Manastir Kuveždin se nalazi na jugozapadnom delu Fruške gore, blizu sela Divoš kod Sremske Mitrovice. Pripada Eparhiji sremskoj i posvećen je Svetom Savi i njegovom ocu, Svetom Simeonu (Stefan Nemanja). Manastirska slava je Preobraženje.

Istorija manastira Kuveždin

Prema predanju, manastir je osnovao poslednji srpski despot Stefan Štiljanović 1520. godine. Veruje se da je pred kraj turske vladavine Sremom manastir opusteo. Nova manastirska crkva je sagrađena 1816. godine. Tokom prvih decenija 19. veka ozidani su i veliki konaci manastira. Oni su manastir okruživali sa četiri strane, stvarajući pravougaonu osnovu manastira. Manastir je bio izuzetno velelepan, imao je velike zemljoposede i manastire — metohe, Petkovicu i Divšu, udaljene par kilometara od Kuveždina.

Sveti Stefan Štiljanović
Ktitor manastira Sveti Stefan Štiljanović

Manastir je u toku Drugog Svetskog rata potpuno devastiran. Ustaše su ga zapalili 1942. godine i proterale 60 monahinja, partizani su ga koristili kao bazu, a nemci su ga minirali 1944. godine. Posle rata, komunisti su svojim pasivnim odnosom i aktivnim progonom učinile da manastir stoji razrušen decenijama, da bi 80-tih godina 20-og veka, počele prve obnove.

Obnova manastirske celine traje od 1997. godine, pod rukovodstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici. Glavni pokrovitelj obnove je Eparhija Sremska SPC, uz pomoć Ministarstva kulture i ostalih republičkih i pokrajinskih sela. Manastirska crkva je obnovljena, kao i južna strana konaka.

manastir Kuvezdin
Foto : Eparhija sremska

Ceo kompleks manastira nije obnoljen, kako se pretpostavlja da će biti završen do 2019. godine, gde će se ujedno i proslaviti 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Manastir se danas nalazi pod zaštitom zavoda za zaštitu spomenika kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Zanimljivo je da je ovaj manastir danas jedini u Srbiji koji je posvećen Svetom Savi.

Lokacija manastira Kuveždin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here