Priča o Svetom Novomučeniku Vukašinu iz Klepaca

0
6431
Pregleda
sveti vukasin jasenovacki klepacki

Ovaj pravoslavni Srbin, Novomučenik iz Jasenovca, rodom je iz hercegovačkog sela Klepci, koje se nalazi na istočnoj obali Neretve. Postradao je mučeničkom smrću od strane ustaškog zločinca Josipa (Žila) Friganovića.

Istorijska priča o Svetom Vukašinu iz Klepaca

Kada je 1941. g. došla ustaška zločinačka NDH, Vukašin, koji je do tada često viđan u Staroj Srpskoj crkvi Sv. Arhanđela u Sarajevu, sklonio se u svoje selo Klepci. Hrvatske ustaše su prilikom dolaska u njegovo selo pobile sve u njegovoj i drugim kućama u Klepcima a ostale preživele odveli u logor.

Tom prilikom biva uhvaćen i Vukašin. Kažu da je bio na „nekim šumskim radovima“, ali izgleda da se bio sklonio „u šumu“, tj. u neki od zbegova Srpskog naroda, gde su se progonjeni i ubijani Srbi sklanjali da bi sačuvali goli život.

Iz rodne Hercegovine Vukašin je odveden u Sarajevo, a odatle 1942. godine deportovan u zloglasni logor Jasenovac, zajedno sa mnogim drugim pravoslavnim Srbima. U Jasenovcu je Starac Vukašin (iako nije bio mnogo star, no je krijući se po šumi sav bio zarastao u već prosedu bradu), januara 1943. godine, pogubljen od ustaškog koljača Žila Friganovića i to stradanje je opisao doktor Nedo Zec, takođe jedan od preživelih Jasenovačkih logoraša, pod naslovom „Samo ti, dete, radi svoj posao“.

Mučenička smrt Svetog Vukašina

Ustaški zlikovac Friganović, videvši Vukašina, postarijeg seljaka, kako spokojna lica i s nekim nedokučivim mirom na licu posmatra strašno klanje svoje Pravoslavne sabraće, dovede ga preko reda pred iskopanu jamu, gde su od ranog jutra klali i bacali nevine žrtve, te rešen da mu razbije taj mir i spokojstvo, zatraži od njega da vikne „Živeo Pavelić“.

Kako Vukašin nije ništa odgovarao, nego je samo mirno i spokojno ćutao, ubica mu je nožem sjekao jedno po jedno uho, a zatim i nos. Kada mu je mučitelj zapretio da će mu i srce iz grudi izvaditi, ako ne vikne pohvalu Paveliću, blaženi Mučenik Vukašin je, mirno pogledavši u mučitelja polako i razgovetno rekao: „Radi ti, dijete, svoj posao!“

sveti-vukasin-jasenovacki-klepacki
Sveti Novomučenik Vukašin – ikona

Ovaj odgovor i zračeći nebeski mir sa već krvlju pokropljenog lica Svetog Novomučenika razbesneo je ubicu, pa mu je u besu iskopao oči, isjekao srce, preklao mu grlo od uha do uha, i onda ga nogama sjurio u jamu. Mučitelj ubica je zatim poludio, i ovo je sve ispričao u logorskoj ambulanti doktoru Nedu Zecu, koji je ovo kasnije i zapisao, i objavljeno je u zbirkama svedočenja preživelih logoraša iz Jasenovca.

Praznovanje Svetog Novomučenika Vukašina  Jasenovačkog

Svetog Mučenika Vukašina sav narod srpski poštuje kao Novomučenika. Njegova freska poodavno je naslikana u manastiru Svetog arhanđela Gavrila u Zemunu, i takođe u skitu Jovan-Do kod Ostroga, a sveti lik mu je naslikan i među Svetiteljima Zahumsko-Hercegovačke Eparhije, koju je za proslavu njene 780-godišnjice uradio ikonopisac Aleksandar Živadinović.

Na Svetog apostola i jevanđelista Jovana Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve svečano je proslavio Svetog Vukašina zajedno sa brojnim drugim novim Svešteno- mučenicima i Mučenicima i u kalendar Svetih Pravoslavne Crkve uneo.

U manastiru Tvrdošu naslikana je ikona Svetog Vukašina i spevan mu je tropar. Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 1998. godine, Vukašin iz Klepaca, kao ispovednik, unet je u Imenoslov Srpske Pravoslavne Crkve.

Pročitajte i ovo: Ikona u manastiru Krka danima plače.

Datum praznovanja je 16. maj po Julijanskom kalendaru, odnosno 29. maj po Gregorijanskom kalendaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here