Ikona Isusa Hrista u kojoj neki vide otvorene oči Spasitelja a neki ne

0
1145
Pregleda

U Gruziji postoji Hristova Ikona koja se naziva „Treptaj oka“. Ova Ikona se nalazi u manastiru Svetog Krsta Jvari (DŽvari) i retka je Spasiteljeva slika. Pominje se da ova Ikona ima dva imena, prvo i najpoznatije je „Treptaj oka“, a drugo ime Ikone je „Ikona Svete Veronike“.

Za ovu ikonu je vezana čudesna priča o tome kako lice Spasitelja „otvara i zatvara oči“. Jednostavno ovu Ikonu neki ljudi mogu videti i približiti se licu, pa pronađu kako je Isus otvorio oči i gleda ih, dok drugi mogu prići slici i videti Hristove oči zatvorene ne gledajući ih.

Veruje se da ako je čovek čist duhom i srcem, on vidi Hristove oči otvorene za njega.

treptaj oka isusova ikona ubrus svete veronike manastir jvari gruzija
Ikona „Treptaj oka“

Prema predanju Crkve, sveta Veronika je svojom maramom obrisala znojavo i okrvavljeno lice Isusa Hrista kada je On noseći Istinski krst odlazio na Golgotu ulicom Via Dolorosa. Lik Hristov se tada trajno ocrtao na njenom ubrusu. Ovaj događaj se može naći na pravoslavnim ikonama pod imenom: Ubrus Svete Veronike.
Postoje dosta kopija ovog ubrusa. On je umnožen zahvaljujući savremenoj tehnologiji pa lik Hristov koji je gotovo identičan originalu imamo u mnogim crkvama i manastirima širom sveta.

lik isusa hrista ubrus svete veronike
Jedan od prikaza ikone ubrusa Svete Veronike – Foto Vikipedija

Pročitajte i ovo: Gruzijski „Stub života“ – Crkva na 40 metara visokoj steni

Pravoslavna crkva proslavlja Svetu Veroniku 12. jula po julijanskom kalendaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here