Crkva Svetog Arhiđakona Stefana u Svileuvi

0
5181
Pregleda
crkva u Svileuvi
Crkva u Svileuvi - foto Vikipedija

Crkva Svetog arhiđakona Stefana se nalazi u selu Svileuva u opštini Koceljeva. Crkva pripada Eparhiji šabačkoj. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Istorijat crkve u Svileuvi

Podignuta je 1828. godine, a današnja crkva je iz 1884. godine. Ubrzo po podizanju crkve počela je i škola da radi, tačnije 1829. godine.

Crkva je sagrađena od cigle. To je jednobrodna građevina, elipsoidnog oblika osnove, koja je zadržala oblik brvnare. Ima zaobljen krov koji je bio pokriven crepom. Godine 1987. crep na krovu je zamenjen pocinkovanim limom, a 2003. bakarnim limom. Godine 1988. pod u crkvi je zamenjen keramičkim pločicama. Unutrašnjost crkve nije oslikana.

crkveno dvoriste
Crkveno dvorište

Pored crkve nalazi se zvonik sagrađen u periodu od 1955. do 1960. godine. U porti crkve nalazi se 14 spomenika ratnicima iz Svileuve, poginulim u ratovima 20. veka, koji nisu tu sahranjeni.

Ova crkva nije jedina u ovom kraju. Naime u Svileuvi postoje tri lokacije koje se zovu „Crkvine“. Na jednoj od njih su pronađeni ostaci crkve brvnare iz 18. veka. Veruje se da je ta crkva bila izgrađena u periodu od 1739. do 1764. i da je pri njoj radila prva škola u Svileuvi. Ova crkva brvnara je zapustela tokom Austrijsko-turskog rata (1789-1791).

unutrasnjost crkve u svileuvi
Unutrašnjost crkve nije freskopisana

Retkost sačuvanih bogomolja u ovom kraju, kao i činjenica da je crkva građena u prelaznom stilu ka građevinama od tvrdog materijala, kojih nema u Tamnavi, čini ovaj objekat specifičnim i vrednim.

Nedaleko od Svileuve u selu Gradojević su pronađeni ostaci jednog manastira za koju se veruje da potiče iz perioda Nemanjića. O manastiru Grad pročitajte više na ovom linku.

luka_lazarevic
Pop Luka Lazarević

U Svileuvi je rođen i živeo vojvoda Luka Lazaravić, junak iz Prvog srpskog ustanka. Ostale poznate ličnosti iz ovog kraja su Janko Veselinović (književnik i učitelj) i Nikanor Ružičić (episkop žički a kasnije i niški).

Slava hrama je praznik prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana koji se obeležava 15. avgusta.

Lokacija crkve u Svileuvi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here