Manastir Čokešina

0
5861
Pregleda
manastir cokesina
Manastir Čokešina - foto Vikipedija

Manastir Čokešina se nalazi u istoimenom selu u podnožju planine Cer. Manastir pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

Legenda o manastiru Čokešina

Prema legendi manastir je zadužbina Miloša Obilića, koji je počeo graditi uoči Kosovske bitke. Predanje dalje kaže: Kad je glasnik javio Miloševoj majci da joj je sin poginuo u Kosovskoj bici na Vidovdan 1389. godine, ona je rekla građevinarima koji su gradili manastir: „Čok više! Prestajte sa radom!“.

I nazivi pojedinih delova manastirskog imanja ” Nečaja ” i ” Pusto polje ” dovode se u vezu sa rečima koje je glasnik rekao Miloševoj majci: „Ne čaj (ne čekaj) više, Miloševa majko, pusti ovce na to pusto polje, Miloš ti je, majko poginuo.“

Završetak rada na manastiru se vezuje za vlastelina Bogdana Čokešu, po kome su kasnije manastir i selo dobili ime Čokešina.

Paljen je i rušen od strane Turaka više puta. Poslednji put je paljen 1804. godine u vreme kada se odigrala čuveni Boj na Čokešini. U toj tom boju su braća Nedić sa svojih 303 ustanika pružili žestok otpor turcima. Ova bitka je poznata i kao srpski Termopili. Svi poginuli ratnici su sahranjeni u blizini manastira.

spomenik junacima boja na cokesini
Spomenik junacima Boja na Čokešini – foto Vikipedija

Današnja crkva manastira Čokešina građena je između 1820. i 1823. godine zaslugom kneza Miloša i njegovog brata Jevrema. Crkva je posvećena je rođenju Presvete Bogorodice. Ikonostas je iz 1834. a konak na sprat iz 1918. godine.

Manastir Čokešina je pretrpeo i ošteđenje tokom Drugog svetskog rata a obnovljen je već 1962. godine. Jedno vreme tu je bila bolnica i mesto boravka siromašne dece iz raznih krajeva zemlje.

Danas je Čokešina ženski manastir. Nalazi se pod zaštitom države kao kulturno dobro od velikog značaja. U okolini ovog manastira se nalaze manastir Radovašnica i manastir Petkovica.

Lokacija manastira Čokešina

Do manastira Čokešine se stiže magistralnim putem Loznica – Šabac sa skretanjem u selo Mačvanski Prnjavor, koji je od manastira udaljen 6 kilometara. Udaljenost manastira od Šapca je 34 km.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here