Manastir Oreškovica

0
6821
Pregleda
manastir oreskovica
Manastir Oreškovica - foto manastiriusrbiji.com

Manastir Oreškovica (Reškovica) se nalazi na Homoljskim planinama pored reke Oreškovice. Do manastira se stiže kada se sa puta Petrovac na Mlavi – Žagubica skrene levo i uđe u selo Ždrelo, a iz sela nastavi makadamskim putem oko 4 km kroz šumu. Manastir pripada eparhiji braničevskoj.

Manastir je sačinjen od tri hrama u izgradnji, postavljenih na sprat jedan iznad drugog. Na putu prema Gornjaku, pre ulaska u Gornjačku klisuru , još izdaleka se vidi nedavno obnovljeni manastir Svetih apostola Petra i Pavla, sada posvećen Svetoj Trojici.

Istorija manastira Oreškovica

Njeno srednjovekovno ime glasi Oreškovica, kako se u to vreme nazivao i manastir od koga su ostali samo temelji. Prema narodnom predanju, a i nekim istorijskim potvrdama, sagradio ga je knez Lazar. Stara manastirska crkva je bila dosta manjih dimenzija za razliku od današnje.

U Oreškovici je prepisano mnogo knjiga,ali je do današnjih dana sačuvan mali broj. Ostale su nestale u turskim paljevinama i pljačkama ili u begu od turskog zuluma. Manastir su Turci 1688. godine opljačkali, spalili i srušili.

manastirska crkva Oreskovica
Manastirska crkva u izgradnji

Obnova manastira Oreškovica

Obnavljanje manastira započeto je 1991. godine. Međutim, to nije uobičajeno obnavljanje na temeljima postradalog manastira – ovde su temelji srednjevekovnog manastira Oreškovice ostavljeni po strani, a gradi se na dvadesetak metara severno od njih nova crkva, sa tri nivoa, od kojih su dva dela pod zemljom (najniži je posvećen Saboru Svetih Apostola, srednji Svetoj Katarini Sinajskoj, a gornji Svetoj Trojici).

Otac Dušan je proveo deset godina na Sinaju kao vodič za poklonička putovanja. Vratio se u Srbiju i rešio da obnovi tradiciju sinaita iz srednjeg veka. Odabrao je Oreškovicu, zadužbinu Svetog kneza Lazara, gde će se živeti po jerusalimskim pravilima. Ovaj manastir bi na taj način postao prvi skitski manastir u Srbiji nakon srednjeg veka.

U manastiru se nalazi odežda Svetog Kralja Milutina dobijena prilikom presvlačenja moštiju u crkvi Svete Nedelje u Sofiji 29.oktobra 2016.godine. Inače Manastir Oreškovica svake godine organizuje pokloničko putovanje na presvlačenje moštiju našeg Svetog Kralja Milutina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here