Manastir Koporin kod Velike Plane

0
4717
Pregleda
Manastir Koporin
Manastir Koporin

Manastir Koporin se nalazi kod Velike Plane. Pripada eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve i posvećen je svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu. Danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Istorija manastira Koporin

Manastirska crkva je podignuta za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića čiji portret sa natpisom je sačuvan u samom manastiru. Na osnovu njega se datuje vreme kada je manastir oslikan. Ne postoji tačan podatak ko je bio ktitor manastira ni kada je tačno sagrađen. Postoji verovanje da je manastir sagradio despot Stefan Lazarević nakon bitke kod Angore(1402).

Često je bio rušen i paljen od strane Turaka. Potpuno je porušen 1803. godine.

Koporinski manastir je dugo nakon toga bio u ruševinama. Krajem 19. veka tačnije 1880. godine kreće obnova ove svetinje. Kasnih pedesetih i tokom šezdesetih godina 20. veka rađena je konzervacija arhitekture i živopisa.

mosti despota stefana lazareica
Mošti despota Stefana Lazare

Prilikom zamene podnih ploča u hramu u toku 1977. godine, u severozapadnom uglu broda crkve, ispod freske na kojoj je prikazan Despot Stefan, pronađene su mošti koje su bile na dnu grobnice. Nakon detaljnog antropološkog i paleopatološkog pregleda, koji je izvršio poznati antropolog iz Londona Srboljub Živanović, zaključeno je da se radi o moštima Svetog despota Stefana. Kasnije je, detaljnim DNK analizama moštiju pronađenih u manastiru Manasija, utvrđeno da u Koporinu ipak nije bio sahranjen Sveti despot Stefan.

Čuda u manastiru Koporin

– U manastir Koporin u Šumadiji nerotkinje iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne dolaze po molitvu za porod. Prema pričama monahinja nije poznat tačan broj bračnih parova koji su zahvaljujući molitvama u Koporinu dobili decu.

Poznati slikar i ikonopisac iz Beograda dobio je ćerku zahvaljujući našoj molitvi. U znak zahvalnosti uradio nam je jednu veliku ikonu, u čijem uglu stoji ime te devojčice.

– Prema jednoj priči nepokretna dvanaestogodišnja devojčica je prohodala posle noćenja na mestu gde su bile zakopane mošti. Od tada su na ovom svetom mestu isceljenja česta.

Manastir ima i izvor lekovite vode, koji je, prema predanju, nastao na mestu gde je despot Stefan pao posle ranjavanja. Voda se odnosi i čuva poput bogojavljenske i daje se teškim bolesnicima.

Lokacija manastira Koporin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here