Molitva za zdravlje svetim vračevima Kozmi i Damjanu

Srpska pravoslavna crkva 14. novembra obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatu i kao Sveti Vrači. Pročitajte molitvu svetim Vračima za zdravlje.

0
10902
Pregleda
molitva svetim vracevima kozmi i damjanu

Molitva za zdravlje

K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane,
kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše,
kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo:
ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih,
koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo.

Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim,
podari velika i obilna milosrđa Svoja.  Izbavite nas od svake patnje i bolesti,
jer ste od Gospoda i Spasa našega  Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše.

Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Pročitajte i ovo: Molitva svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove ali i da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here