Danas je praznik svetog Kralja Milutina Nemanjića

0
3351
Pregleda
kralj milutin nemanjic

Sveti kralj Milutin ili kao glasi puno ime, Stefan Uroš II Milutin Nemanjić rođen je oko 1253 godine. Bio je kralj Srbije od 1282 do 1321 godine. Nekako je ostao u senci svog mnogo poznatog dede Velikog župana Stefana Nemanje i još većeg i poznatijeg unuka, veliko cara Dušana Silnog.

Vladavina kralja Milutina

Tokom njegove četrdesetogodišnje vladavine, kraljevina Srbija je otpočela svoje značajno širenje ka jugu na račun Vizantije sa kojom je 1299. godine uspostavljena nova granica na liniji Ohrid—Prilep—Štip (koje su držali Vizantinci), čime je srpskoj državi priključen severni deo današnje Albanije i veći deo današnje republike Makedonije. Pored toga, vodio je uspešne ratove sa Tatarima i Bugarima od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom.

Posle Dragutinove smrti 1316.godine došao je u sukob sa kraljem Mađarske Karlom Robertom (1310—1342) zbog zauzimanja poseda svog brata. U tom sukobu je izgubio Mačvu i Beograd (1319), ali je uspeo da zadrži Rudnik i Braničevo.

On je prvi kralj Srbije koji postaje ozbiljan politički faktor u regionu, koji sklapa ofanzivne saveze, ali i biva meta jakih saveza okolnih država.

Kralj Milutin je uspeo da se politički i vojno odupre koalicijama koje su protiv njega stvarali i vizantijski carevi i rimske pape. Kodifikovao je pravo i stvorio zakonik pre Dušana. Branio je svoje bugarske vazale od Vizantije, pa mu je udovica bugarskog cara sama nudila i ruku i krunu.

O snazi njegove vojske govore dva očajnička poziva iz Carigrada, kojima je tražena Milutinova pomoć protiv turskih najezdi. Srpski vojnici su oba puta do nogu potukli Osmanlije u Maloj Aziji.

Osim što je zapamćen kao jak vladar ostalo je zabeleženo da je oženio tada 6-godišnju Simonidu, đerku vizantijskog cara Andronika II Paleologa. Zapamćeno je da je prilikom građanskog rata oslepeo svog sina Stefana Dečanskog. Međutim kasnije se ispostavilo da ipak Stefan Dečanski nije potpuno izgubio vid i kasnije se vratio i preuzeo presto od svog oca.

Kralj Milutin kao ktitor

Sazidao preko 40 crkava i manastira. Neke od manastira i crkava za koje se smatra da je Milutin ktitor su:  Gračanica, Bogorodica Ljeviška,  crkva Svetog Đorđa u Nagoričanu, Sveta Bogorodica u Skoplju, Banjska. Narodna predanja za njega vezuju i manastir Tvrdoš, Vitovnicu, Vratnu

Sazidao je i mnoge crkve van  svoje zemlje u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu, u Svetoj Gori. Upokojio se u Gospodu 29. oktobra 1321. godine u Nerodimlju na Kosovu i Metohiji.

mosti-kralja-milutina
Mošti kralja Milutina

Zbog svog ktitorskog delovanja kanonizovan je dve godine nakon smrti.

Njegove mošti se danas nalaze u crkvi „Svetoga Kralja“ u Sofiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here