Manastir Sukovo kod Pirota

3
4988
Pregleda
Manastir Sukovo
Manastir Sukovo - fotografija preuzeta sa sajta: manastirsukovo.eparhijaniska.rs

Manastir Sukovo se nalazi u istoimenom selu 18 km istočno od Pirota. Smešten je na desnoj obali reke Jerme. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.

Istorija manastira Sukovo

Vek gradnje i ktitor manastira nisu poznati. Na osnovu malo sačuvanih podataka, zna se da je više puta rušen, kao i to da je živopisan 1606. godine.

Današnju manastirsku crkvu podigao je od 1857. do 1859. godine, po predanju, Turčin Sali-beg iz Pirota. On je na temeljima veoma stare crkve podigao novu, u znak zahvalnosti za ozdravljenje svog sina Emina. Živopis te crkve je urađen 1869. godine.

Tokom Prvog svetskog rata manastir je opljačkan od strane Bugara.

U manastiru su se početkom 20. veka gajile rasne guske i druga živina. Bilo je to uzorno gazdinstvo koje je dobijalo nagrade na izložbama.

Nakon rata 1946. godine komunističke vlasti su u manastiru Sukovu uhapsile oca Justina Popovića.

Sama manastirska crkva ima osnovu trikonhosa (trolista) i kube se krstom. Narteks joj je obnovljen 1947. godine, a cela crkva je rekonstruisana 1974. godine i tom prilikom je otkriven veći broj predmeta, koji se danas nalaze u muzeju u Pirotu.

Manastir Sukovo se od 1968. godine nalazi pod zaštitom države, a u njemu se nalaze i dve freske koje privlače posebnu pažnju, prikaz svetog Hristifora sa oreolom i životinjskom glavom i prikaz Bogorodice sa krilima. Ove freske su jedinstvene u celom hrišćanskom svetu.

sveti-kristofor-sukovo
Sveti Kristofor – Foto: youtube printscreen

Pročitajte više o tim neobičnim freskama ovde.

Ova svetinja je danas muški manastir.

Lokacija manastira Sukovo na mapi:

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here