Jedna freska kod Pirota iznenađuje mnoge vernike koji je prvi put vide

0
7845
Pregleda
Manastir_Sukovo_Pirot
Manastir Sukovo - foto Vikipedija

Misteriozni manastir sa ovom freskom se nalazi 18. kilometara istočno od Pirota kod sela Sukovo, na desnoj obali reke Jerme.

Manastir sa neobičnim freskama

Tajne i legende o nastanku manastira Sukovo sežu još u vreme Rimljana kada su ovo mesto smatrali svetim. Vek i gradnja ovog manastira su nepoznati ali ono što ga odvaja od svih drugih su neobične freske unutar manastira.

Naime manastir Sukovo ima dve izuzetno zanimljive freske, jedinstvene u čitavom hrišćanskom svetu. Na jednoj od fresaka prikazan je svetac sa životinjskom glavom. U pitanju je Sveti Hristofor, a tome odakle mu kako mnogo misle pseća glava, postoje razne legende.

sveti-kristofor-sukovo
Sveti Kristofor – Foto: youtube printscreen

Ko je bio Sveti Hristofor?

Jedna od legendi o Svetom Kristoforu govori o tome da je on bio pripadnik iz plemena ljudoždera, takozvanih „psoglavih“. Prilikom jednog ratnog pohoda, rimska vojska je naišla na ovo pleme i zarobila mladića koji je poslat u Rim. Kasnije je taj mladić upoznao hrišćanstvo i pri krštenju dobio ime Hristofor.

Kako su u početku hrišćani bili proganjani tako je i Hristofor završio svoj život mučeničkom smrću i zaslužio status sveca. Pretpostavlja se da je upravo ta njegova pripadnost plemenu ljudoždera jedan od glavnih razloga zašto je prikazan sa životinjskom glavom.

Druga legenda govori o tome kako je sveti Hristofor bio toliko lep čovek da nije mogao da se odbrani od žena. Molio se Bogu da mu u ovome pomogne, a on mu je darovao pseću glavu, i muke sa ženama su prestale.

svetiHristofor

Ono što je najinteresantnije u vezi sa ovim svecem je to što je jedino u pravoslavnoj crkvi prikazan na animalan način, dok ga katolici prikazuju ljudskim likom.

Sveti Kristofor i Isus Hrist

Zanimljiva je i priča vezana za ovog sveca i Isusa Hrista. Naime u svojim lutanjima naišao je na čoveka koji ga je podučio hrišćanstvu i dobroti. Zbog svoje snage počeo je da pomaže ljudima prenoseći ih preko reke.

isus_i_sveti_hristofor
Sveti Hristofor nosi malog Isusa – foto Vikimedija

Jedne noći, probudilo ga je dete i zamolilo da ga prenese preko reke. Tada je podigao dete na ramena i zagazio u reku. Svakim korakom koji je činio, dete je postojalo sve teže i teže, a voda sve nemirnije, zbog čega je Hristifor na pola puta pomislio da će se on i dete udaviti. Međutim, to dete je bio mali Isus Hrist, koji ga je tada krstio, nakon čega je Hristifor odlučio da napusti službu prenošenja ljudi i posveti se širenju hrišćanstva.

O njemu se malo zna, ali izvesno je da je umro kao mučenik oko 251. na grčkom ostrvu Samosu. Odrubljena mu je glava jer nije hteo da prinese žrtvu paganskim bogovima.

U srednjem veku prikaz Hristifora se mogao naći na ulazima u mnoge crkve i na gradskim vratima jer se verovalo da onaj ko pogleda lik sveca taj dan neće umreti i da može putovati bilo gde jer će ga svetac zaštititi.

Pročitajte: Ovakva crkva ne postoji nigde na svetu a sagradili su je Srbi

Bogorodica sa krilima

U ovom manastiru se krije još jedna neobična freska, Bogorodice sa krilima.

Pravila o tome ko u hrišćanskoj ikonografiji može da se prikaže sa krilima su veoma striktna – to su samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj kao onaj koji je najavio dolazak Isusa Hrista. Zbog toga je veoma čudnovato što u ovom manastiru postoji freska na kojoj krila ima i Bogorodica.

Sukovo-bogorodica sa krilima
Bogorodica sa krilima – Manastir Sukovo

Iznad freske, međutim, postoji bledi natpis koji ovu misteriju možda malo rasvetljava. Piše: “Da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here