Najveća svetinja južne Srbije – ko jednom uđe u ovaj manastir uvek poželi da se vrati

0
14777
Pregleda
Manastir_Sveti_Prohor_Pcinjski

Ovaj manastir je godinama nezaobilazno odredište ili odmorište stotinama hiljada ljudi koji su se u njega zaputili ili tek prolaze delom autoputa Koridora 10, između Vranja i Bujanovca. Manastir je posvećen prepodobnom ocu Prohoru Pčinjskom, po kome i manastir nosi ime.

Kako doći do manastira Prohor Pčinjski?

Da bi se stiglo do manastira Prohor Pčinjski, koji je tik uz samu granicu sa Makedonijom, skreće se levo sa autoputa Koridora 10 kod sela Davidovac, devet kilometara južno od Vranja. Posle tridesetak kilometara vožnje kroz živopisan predeo, stiže se do uzvišenog i nestvarnog prizora, do gornjeg toka reke Pčinje, proglašenog za „Predeo izuzetnih odlika“, što je prva kategorija posle nacionalnog parka. Manastir se nalazi nedaleko od sela Jablanica, koje se nažalost danas nalazi pred nestankom.

manastir-prohor-pcinjski-pogled
Živopisan pogled na manastir Svetog Prohora Pčinjskog – Foto:

Manastir svetog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen koji je vladao od 1069. do 1071. godine.

Legenda o nastanku manastira Prohor Pčinjski

Kada je Diogen, bio u lovu na planini Kozjak, susreo se sa pustinožiteljem Prohorom, koji mu je prorekao da će postati car. Ali ga opomenu da ne zaboravi na starog pustinjaka. Diogen posluša starca, otputova u Carigrad i ubrzo postade car. Posle kratke vladavine, i ropstva, po povratku u Carigrad Romanu Diogenu bivaju, po nalogu tadašnje carigradske vlade, usijanim gvožđem iskopane oči.

Diogen je bio jedan od mnogih slepih careva. Kad se Bog odazvao njegovoj molbi i otkrio mu mesto prebivanja svetih moštiju pustinjaka, on je uzevši ih iz pećine u kojoj se Sv. Prohor podvizavao, krenuo da ih odnese u Nagorički hram u Makedoniji i da ih tamo položi.

No sišavši do reke Pčinje, nedaleko od pećine, svete mošti se više nisu mogle odatle pokrenuti. Razumevši volju svetiteljovu Roman Diogen mu podiže hram u kome položi njegove svete i čudotvorne mošti, iz kojih do danas teče sveto miro. Manastir je u 14. veku obnovio srpski kralj Milutin.

prohor-pcinjski
Freska sa motivom svetog Prohora Pčinjskog – Foto: telegraf.rs

Manastirski kompleks je drugi po veličini u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Manastir Prohora Pčinjskog je jedini u SPC u kojem teče sveto miro svetitelja. U njemu su se desila mnoga Božija čuda.

Čitav ovaj kraj oko manastira je protkan verom i pravoslavljem. Sve je nekako drugačije i naprosto se oseća ta prošlost i mističnost ovog mesta. Jednom ko ovde dođe uvek poželi da se vrati.

Pročitajte: Zaboravljena dolina srpskih kraljeva i mesto rođenja Svetog Save

prohor-pcinjski01
Isposnica Prohora Pčinjskog – foto: telegraf.rs

Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here