Jedna od najmanjih crkvi u Srbiji – svega tri vernika može da prihvati

0
5376
Pregleda
crkva svete velikomucenice marine marinica

Crkva velikomučenice svete Marine (Ognjene Marije) se nalazi na obroncima Golije u selu Doinovići, 30-tak kilometara od  Novog Pazara. Poznata je kao najmanja crkva u Srbiji i na Balkanu. Iz tog razloga ljudi joj često tepaju crkva Marinica.

Sama crkva je podignuta u prvoj polovini 17. veka na malom uzvišenju koje dominira okolinom. Crkva je jako malih dimenzija i u nju ne može da stane više od tri vernika.

Jedna od najmanjih crkava u Srbiji

Spoljašnje dimenzije crkve su četiri sa 2,62 metra, crkva je do strehe visoka samo 1,80, a u unutrašnjosti prostor od ulaza do oltara ima dužinu od samo metar i po. Mesta ima samo za sveštenika i najviše dva vernika. U crkvi postoje i freske iz 17. veka koje su restaurirane pre 30 godina i ponovo pre pet godina.

O njoj se kroz istoriju preliće mit. Veruje se da je sagrađena u vreme kada su za Srbe nastale povoljnije političke i verske prilike između 1650 i 1660 godine.

Predanje kaže da je tadašnji turski aga, nadležan za ovaj kraj, dozvolio gradnju crkve pod uslovom da bude što manja, da može da se podigne za samo jednu noć i da je na nepristupačnom mestu. Sve je ispoštovano i tako je za jednu noć nikla crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini koju narod od milošte zove Marinica. Još pet sličnih hramova, čijih ostataka više nema, nikli su u to vreme u blizini, nešto niže u dolini rečice Ljudske.

Ova crkvica se danas nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

I pored svoje veličine postoji još manja crkva od nje. Najmanja crkva se nalazi u okolini Arilja a više o toj crkvi pročitajte na ovom linku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here