Šta poneti u Ostrog i kako se ponašati u svetinji?

0
1833
Pregleda
Ostrog

Manastir Ostrog jedan od najposećenijih U Crnoj Gori i šire. U njemu svaki vernik treba da pristupa čista srca u molitvi, nadi, moć isceljenja Svetog Vasilija Ostroškog.

Kako se obući pre odlaska u manastir Ostrog?

Veoma je bitno kako pristupamo svetinji, kako smo obučeni. Odeća nam govori poštovanje prema svetinji. Žene treba da su povezane sa maramom, ne otkrivenih nogu i ruku, a muškarci duge pantalone i majice dugih rukava. Cesto se može primetiti kod turista koji ne prate pravila manastira, a veoma je bitno kako pristupamo i fizičkim izgledom i dušom.

Ponesite lične stvari svojih bližnjih

Na Ostrog možete poneti lične stvari i svojih bližnjih, gde se ostavljaju da prenoce pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon prenocenja stvari su blagoslovene. To je kao da vas je lično Sveti Vasilije blagoslovio.

Iz manastira ništa ne smete uzeti

Poklonici dobre volje, nose i darove monasima, to može biti, kafa, šecer, ulje i drugi darovi. Iz manastira možete kupiti osvećenu vodicu i ulje ili pak zapaliti sveću za zdravlje ili za mrtve bližnjih, a ono što nikako ne smete da uzmete ništa iz manastira, pa čak ni kamenčić.

Čudotvorni manastir Ostrog

U manastiru su desila bezbrojna isceljenja, koji monasi svaki dogadaj zapisuju.
Kako da znamo da li smo Bogom blagosloveni?

Jednostavno osetićete spokoj, mir, radost u vašem srcu, svaki teret, bol u vama je nestao, kao da ste se ponovo rodili. Ali, ako ne osetite ništa od ovoga, znači da niste pristupili svetinji čista srca, treba još jače i usrdnije da se molite. Sve što je čisto i iskreno pošteno se vrati.

Veb sajt manastira: manastirostrog.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here