Zašto se za VASKRS farbaju jaja?

0
6584
Pregleda
farbanje jaja vaskrs
Foto: pixabay.com

Farbanje jaja

Farbanje jaja za Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Domaćica po tradiciji vaskršnja jaja  farba na Veliki petak, u dan kada su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja na Golgoti.

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Zašto je to tako, govori nam sledeća priča: Kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Jaje „Čuvarkuća“

Kod hrišćana simbol vaskršnjeg jajeta je u sledećem: kao što pile, bez ičije pomoći spolja, kada dođe vrijeme, sopstvenim moćima razbije ljusku i izlazi na svetlost dana, tako i Hristos sopstvenim snagama razbija okove groba – smrti, vaskrsava i donosi novi život svima koji veruju u Njegovu reč i božansku moć.

Pročitajte i ovo: Novo čudo uoči Vaskrsa

Prvo ofarbano jaje, koje je obavezno crveno, čuva se u domu, kraj ikone, do sledećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, čuvar ili čuvarkuća. Veruje se da ovo jaje ukućanima čuva zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here