Danas su Mladenci – za srećan brak uradite ovo

0
4909
Pregleda
praznik mladenci

Danas se proslavljaju Mladenci, dan posvećen uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru stradali 320. godine.

Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste. Tom prilikom oni im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Ovakav način praznovanja Mladenaca je najpre održavan u gradu, a kasnije je prihvaćen i na selu.

brak-mladi-supruznici
Foto: pixabay.com

Istorija praznika Mladenci

Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, stradali su 320. godine. Za vreme cara Likinija ovi mladići su prešli u hrišćanstvo iako je to tada bilo izričito zabranjeno. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Bilo im je zaprećeno da će biti lišeni vojničke časti, na šta je jedan od njih, po predanju – Kandid, rekao: „Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega„.

Tada je vojvoda Agrikola naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Jedan kamen je pogodio Agrikola i razbio mu zube.

Posle toga, vojvoda se potpuno izbezumio od besa i mržnje i naredio da vojnike svuku, povežu konopcima i bace u jezero koje se ledilo od ljutog mraza. Unaokolo su bili stražari, a da bi im muke bile veće, na obali je postavio toplo kupatilo, osvetljeno ogromnim bakljama i okruženo vatrama, gde se pušila topla voda.

Samo jedan od četrdesetorice vojnika je izgubio veru i pošao prema toplom kupatilu, ali nije daleko stigao, jer je na pragu kupatila umro.

Noću je sa neba pala neobična svetlost, koja je zagrejala vodu u jezeru oko vojnika. Sa svetlošću se na njihove glave spustiše i 39 venaca.

Jedan od stražara sa obale, koji je gledao to čudo, skinuo je odeću, objavivši svima da je hrišćanin i stupio u jezero.

Tada se na njegovu glavu spustio četrdeseti venac. Sutradan, ceo grad je hrlio na obale jezera, jer niko nije mogao da poveruje da su vojnici preživeli noć u jezerskoj vodi, na kojoj je bila debela kora leda, sem oko tela mučenika.

Tada su knez Lasija i vojvoda Agrikola rešili da ih pogube i spale njihova tela, a nesagorele ostatke pobacaju u jezero.

Tri dana posle pogubljenja, javili su se Mučenici episkopu Petru i pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. Episkop je, krišom od vlasti i stražara, u gluvo doba noći otišao sa sveštenicima na jezero.

Tamo je svo jezero svetlelo, kao da su jata zvezde sa neba sišle na vodu. To je zvezdanim sjajem svetlela svaka kost mučenička. Pokupili su ih i hrišćanski sahranili.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Običaji na Mladence

Kako smo već pisali, običaj je da na današnji dan mladi „novopečeni“ supružnici u svoj dom primaju goste. Mladence slave supružnici na taj način obično u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići. Ovi kolačići simbolizuju dug, srećan i sladak život. Obično ih peku i premazuju medom. Kolačići su najčešće kružnog oblika jer simbolizuju da je venčanjem zatvoren jedan krug života. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine.

kolac mladencici
Foto: www.blogoye.org

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Pročitajte i ovo: Šta poneti u manastir Ostrog

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here