Manastir Ostrog

0
4873
Pregleda
manastir ostrog

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smešten uz samu liticu na planini Ostroška greda. Posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom, svecu koji je i ktitor ovog manastira. Geografski manastir se nalazi na području Bjelopavlovića koje pripada opštini Danilovgrad u Crnoj Gori. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira.

Manastir Ostrog

Istorija manastira Ostrog

Manastir Ostrog u 17. veku od strane hercegovačkog mitropolita Vasilija koji je kasnije kanoniziovan. Samo ime „Ostrog“ potiče od starijeg oblika srpske reči „oštar, oštri“ – „ostr, ostri“.

Najstariji pomen „Ostroga, blizu Onogošta, u Gornjoj Zeti“, nalaze se u poveljama napuljskog kralja Alfonsa Petog iz 1444. i 1454. godine, kao i kod Dubrovčanina Mavra Orbina, u delu „Kraljevstvo Slovena“ iz 1601. godine. Ovaj podatak govori da je manastir postojao i pre izgradnje od strane Svetog Vasilija Ostroškog.

Veruje se da je sagrađen još u davnijim vremenima, koja su prethodila knezu Vlastimiru i sinu mu Budimiru (Mutimiru), pod kojim su Prepodobni Kirilo i Metodije i njihovi učenici krstili Srbe oko 859. godine. Za vreme Vlastimirovića, kasnije Nemanjića, pa, potom, i Balšića Ostrog-grad u „gornjo-zetskoj“ krajini 14. veka, nastavio je da živi u funkciji pograničnog utvrđenja sve dok nije strušen od strane Turaka.

Dva veka kasnije u isposničkim pećinama Prepodobnog Isaije od Onogošta ozidana je crkva Časnog krsta a u međuvremenu je obnovljena i stara pećinska crkvica Vavenjeda Presvete Bogorodice. Dolaskom Svetog Vasilija koji je obilazio mesta pogodna za isposnički život i tražio svoje novo mitropolitsko sedište izabrao je ove teško pristupačne isposnice za izgradnju budućeg manastira. Ovo će kasnije biti deo Gornjeg manastira.

freska u steni kod manastira Ostrog - Sveti Isaije-min
Freska u steni Sveti Isaije

Jezgro Donjeg manastira je stvoreno zahvaljujući Svetom Vasiliju.  Otkupljujući zemlju od seljaka pobrinuo se da žitelji manastira imaju izvore hrane i prihode. Vladika je ujedno podigao jedan konak za mlađe kaluđere. Crkva Svete Trojice koja se nalazi u središtu Donjeg manastirskog kompleksa, zadužbina je  arhimandrita Josifa Pavićevića iz 1824. godine. Podignuta je po blagoslovu tadašnjeg Mitropolita Crne Gore, Petra I Petrovića Njegoša i uz veliku pomoć parohijana Bjelopavlovića i Pješivaca.

Manastir Ostrog danas spada u najposećenije manastire u jugoistočnoj Evropi i u njega dolaze vernici svih religija iz raznih krajeva sveta.

Veb sajt: manastirostrog.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here