Manastir Ždrebaonik

0
8911
Pregleda
Manastir-Zdrebaonik
Manastir Ždrebaonik | Foto : mitropolija.com

Manastir Ždrebaonik je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na levoj obali reke Zete u Sekulićima nadomak Danilovgrada. Posvećen je Svetom Arhangelu Mihailu i pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Istorija manastira Ždrebaonik

O manastiru ne postoje pisani dokumenti. Prema narodnim predanjima manastir se vezuje za Nemanjiće i period 13. veka. Veruje se da je izgrađen na temeljima metoha manastira Morača.

Postoje dve verzije o imenu ovog manastira. Po jednoj verziji Nemanjići su ovde uzgajali konje a prema drugoj ime se vezuje za staru slovensku reč ždrebje koja označava plodnu crkvenu zemlju. Prema starom Dušanovom zakoniku vlastelin je bio dužan da sveštenicima koji nemaju zemlje preda ždrebje – u prevodu tri plodne njive. Otuda bi se naziv Ždrebaonik mogao prevesti i kao plodna zemlja.

Tokom istorije manastir je nekoliko puta bio paljen i rušen. Prvo 1612. godine od strane Mehmed paše, zatim 1714 od Numan-paše Ćuprilića, a poslednje razaranje od Turaka je pretrpeo 1876. godine od strane Sulejman-Husni paše.

Mitropolit Amfilohije pored moštiju svetog Arsenija Sremca | Foto : mitropolija.com

Danas je to ženski manastir u kome se od 1920. godine čuvaju mošti drugog srpskog arhiepiskopa Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save na mestu Arhiepiskopije. Osim mošti Svetog Arsenija u manastiru se nalazi i deo moštiju Svete Prepodobnomučenice Fevronije, hrišćanske svetiteljke koja je živela u trećem veku.

Lokacija manastira Ždrebaonik

Manastir je udaljen 17 kilometara od čuvenog manastira Ostrog.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here