Priprema slavske trpeze u duhu pravoslavlja

0
823
Pregleda
slavska vecera
Foto: canva.com

Priprema hrane za slavu i post, predstavlja važan deo srpske kulture i tradicije. Za Srbe, slava je poseban praznik, koji se slavi u čast svetitelja – zaštitnika porodice, a post je period odricanja, gde se izbegavaju određene namirnice, te tako pročišćava telo, kao i duša.

Okupljanje porodice uz trpezu, za srpsku slavu ili post, ima izuzetan značaj u našoj kulturi. Slava je skup običaja u čast svetitelja koji je zaštitnik porodice, i obavezno se proslavlja svake godine na isti datum. Ono što je najvažnije na slavskom stolu svakako su: slavska sveća, žito, kolač i vino. Međutim, i priprema ostale hrane za taj dan zahteva posebnu pažnju.

U nastavku ćemo se fokusirati na izbor namirnica i način pripreme tradicionalnih jela za srpsku slavu i post, uz dodatak jednog recepta.

O čemu treba voditi računa kod pripreme slavske trpeze?

Kada je u pitanju priprema hrane za slavu, važno je voditi računa o autentičnosti i tradicionalnosti. Osnovne namirnice koje su u upotrebi su: meso (svinjetina, jagnjetina, piletina, riba), povrće (kupus, krompir, luk, paprika, paradajz, šargarepa), žitarice (pšenica, pirinač, testenine), mlečni proizvodi (kajmak, sir), mahunarke (pasulj, grašak, bob), razni začini, kao i orašasti plodovi. Ovi sastojci omogućavaju bogat ukus autentičnih srpskih jela. Poželjno je da namirnice budu domaće, kvalitetne i sveže.

Način pripreme hrane za slavu i post takođe igra važnu ulogu. Tradicionalni recepti se često prenose s kolena na koleno, čuvajući autentičnost i posebnost srpske kuhinje. Mnoge domaćice dodaju i svoj lični pečat.

Za pripremu jela od mesa, koriste se različite tehnike: pečenje, dinstanje ili prženje. Pored mesa, i povrće ima važnu ulogu, pa su stoga razne salate nezaobilazne na trpezi. Takođe, pored klasičnog pečenja, na stolu će se uvek naći i tradicionalna sarma od kiselog kupusa, gulaš, punjene paprike, pasulj, supa ili čorba, naresci dimljenog mesa, mlečni proizvodi, pite…

Uz navedena jela, na slavi se poslužuju i razni kolači i poslastice, najčešće od jaja i orašastih plodova, kao i baklava ili pita od jabuka u posnoj varijanti.

Priprema hrane tokom posta

Post je period odricanja, kada se izbegavaju namirnice životinjskog porekla, kao što su: meso, jaja, mlečni proizvodi i životinjske masti. Umesto toga koriste se: mahunarke, razne vrste povrća, voće i žitarice. Na taj način se održava raznovrsnost i hranljivost obroka. Takođe, biljne alternative za mlečne proizvode, poput biljnog mleka ili sira, mogu se koristiti kao zamene u pripremi posnih jela.

Posna salata od pasulja i povrća

 • 2 šolje pasulja (skuvanog i oceđenog)
 • 1 luk (sitno iseckan)
 • 1 paprika (iseckana)
 • 1 šargarepa (rendana)
 • 1 krastavac (na kolutove)
 • 1 paradajz (na kockice)
 • Sok 1 limuna
 • Maslinovo ulje (3-4 kašike)
 • So i biber po ukusu
 • Sveža seckana mirođija.

Priprema:

 • Skuvajte pasulj, ocedite ga i ostavite da se ohladi.
 • U činiji pomešajte pasulj, luk, papriku, šargarepu, krastavac i paradajz.
 • Dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom.
 • Dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
 • Pre posluživanja, pospite salatu svežom mirođijom.

Slava nije samo hrana na stolu

Prilikom pripreme slave, važno je u svemu voditi računa o pravoslavnoj srpskoj tradiciji. Pored toga da svi običaji budu ispoštovani i hrana se pripremi s ljubavlju i pažnjom, potrebno je da svi ukućani u tome zajedno učestvuju, i svako, od najstarijih do najmlađih, na svoj način doprinese duhu zajedništva i pravoslavlja.

Ovaj ritual okupljanja, najčešće u kuhinji, jača bliskost među članovima porodice i neguje tradiciju koja se prenosi s generacije na generaciju. Ovu toplu, porodičnu atmosferu možete upotpuniti ukoliko na CD-plejeru pustite tihu, pravoslavnu duhovnu muziku, koja blagotvorno utiče na naše misli i duh.

U zaključku, priprema hrane za srpsku slavu i post ima duboko ukorenjeno mesto u kulturi i duhovnom životu Srba. Kroz korišćenje domaćih namirnica i zajedničko pripremanje obroka, ovi običaji čuvaju tradicionalne recepte i vrednosti. Bez obzira na primenu modernih tehnologija, tradicija ostaje živa, i omogućava vezu s prošlošću, dok se istovremeno prilagođava potrebama savremenog doba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here