DANAS JE MITROVDAN – praznik posvećen Svetom Dimitriju

0
3492
Pregleda
sveti dimitrije mitrovdan

Danas se obeležava Dan Svetog Dimitrija u narodu poznat kao Mitrovdan. Praznik je posvećen vojvodi iz 3. veka koji je stradao braneći hrišćane.

Ko je bio Sveti velikomučenik Dimitrije?

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u 3. veku nove ere. Za vreme cara Maksimilijana je postao solunski vojvoda. Od cara je dobio naređenje da progoni hrišćane, međutim on se na to nije obazirao već je javno propovedao hrišćanstvo.

Kada je car saznao za neposlušnost Dimitrija naredio je da ga utamniče. U tamnici je bio mučen i kasnije pogubljen.

Prema predanju u tamničkoj ćeliji ubili su ga vojnici koji su ga tom prilikom zatekli u molitvi. Ubijen je iz daljine sa kopljem jer nisu smeli da mu priđu tokom njegove molitve.

Solunski hrišćani su ga tajno sahranili i na njegovom grobu su kasnije podigli crkvu. Danas je ovaj svetitelj proglašen za zaštitnika grada Soluna.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije nekoliko puta javljao i spasavao Solun od mnogobrojnih zemljotresa i nesreća.

Prema nekim podacima smatra se da je Sveti Dimitrije pogubljen u Sirmijumu (današnja Sremska Mitrovica) a da je telo kasnije preneto u Solun pošto su Srem opustošili varvari.

Pročitajte: Molitva svetom Dimitriju

Ovog svetitelja posebno slave Grci, Rusi i Srbi. Kod Rusa njegov kult je počeo da se širi tokom 12. veka a 1581. godine ovaj svetitelj je izabran za zaštitnika Sibira. Danas je praznik Svetog Dimitrija jedan od najvećih praznika u Rusiji.

U Srbiji je svetom Dimitriju posvećeno preko 120 hramova a Sremska Mitrovica ga naročito obeležava.

Pročitajte: Kako se nasleđuje i kada se preuzima krsna slava od oca?

Narodna verovanja na Mitrovdan

Kod nas postoji verovanje da svi veći poslovi treba da se završe do Mitrovdana. Ukoliko ovaj praznik bude pod snegom znak je velike zime.

Običaji nalažu da se danas ostane kod kuće. Smatra se da onaj ko to danas ne učini kući celu godinu će provesti  van nje i noćiti po tuđim kućama.

Mnogobrojne porodice danas slave ovog svetitelja kao svoju krsnu slavu. Mitrovdan je gradska slava Kosovske Mitrovice.

Pročitajte i ovo: Najmanja crkva u Srbiji i na Balkanu, može da primi svega tri vernika

Danas se veruje da čudotvorna snaga njegovih moštiju može izlečiti bolesnike. Ovaj svetac je nazvan Mirotočivi jer je prema predanju i žitijama svetaca Dimitrijev grob odisao bosiljkom i smirnom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here