Danas je praznik posvećen svetom Avramiju Zatvorniku

0
3222
Pregleda
sveti avramije avramijevdan

Danas se obeležava praznik posvećen svetom Avramiju Zatvorniku. Ovaj hrišćanski svetitelj se poštuje kao zaštitnik ovaca i sitne stoke.

Ko je bio sveti Avramije Zatvornik?

Sveti Prepodobni Avramije Zatvornik bio je maloazijski hrišćanski isposnik i monah. Rođen je u Maloj Aziji oko 290. godine.

Svoju jaku veru, nasleđenu od pobožnih roditelja, pokazivao je odmalena. Predanje govori da je toliko voleo Boga, da je od žene pobegao nedelju dana po venčanju.

Njegovi srodnici i meštani pozdraviše takav neobičan gest i on se ubrzo nadaleko proslavi kao mudar i uzdržan čovek.

„Roditelji mu umreše, te on sve svoje imanje podeli siromašnima, ne ostavivši sebi ništa, jer se plašio da se njegov um ne prilepi za neku ovozemaljsku stvar”, piše u crkvenim kalendarima za ovog sveca.

Nakon toga gotovo punih 50 godina gotov da nije izlazio među ljude. Svega dva puta za taj period je izašao u svet.

“Prvi put da obrati Bogu jedno selo u kom su bili svi neznabožci. Episkop je želeo da ga postavi baš u to selo za sveštenika, ali se Avramije usprotivi toj odluci”.

Međutim, morao je da prihvati i ostane neko vreme u selu, kao sveštenik, gde je sagradio lepu crkvu i u njoj je uznosio molitve Bogu svakodnevno da sabere rasejani narod i uvede ga u crkvu. Neznabošci ga okovaše, proteraše iz sela i zatrpaše kamenjem, ali on se ponovo vrati.

Pročitajte: Da li znate zašto je manastir Žiča crvene boje?

Mučen, gonjen, vučen, tučen, kamenjem zatrpavan, gladan i žedan, on se ne razgnevi na njih i ne klonu duhom, već trpeći sve, on se ne predade očajanju, nego još više razgorevaše ljubavlju prema Bogu i sažaljenjem prema zabludelima. Molio je i poučavao starce kao roditelje, mlađe kao braću, decu kao čeda, a istovremeno je bio zlostavljan i ružen od njih.

Svojom verom, molitvom i uzdržanjem, uspeo je da ih preobrati i uvede u crkvu i očisti ih od idolske nečistote. Krstio ih je sve u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Kada je završio svoj posao, on se povuče da nastavi svoj podvig.

Pročitajte i ovo: Novo čudo u manastiru Tumane na Mitrovdan

Drugi njegov izlazak među ljude bio je da spase svoju zabludelu nećaku Mariju. Vratio je na pravi put i ponovo nastavio svoj pređašnji podvig u samoći, ali više nikad nije izašao među svet.

Umro je oko 360. godine u svojoj 70 godini života.

Avramijevdan se slavi kao krsna slava kod Srba. Najčešće se obeležava na području Podrinja, Jadra, Mačve i u delovima Posavine i Pocerine.

Pročitajte: Postoji li zagrobni život i reinkarnacija?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here