Manastir Sestroljin

0
5313
Pregleda
sestroljin_manastir
Manastir Sestroljin - foto: selopoljana.rs

Manastir Sestroljin se nalazi na ulazu u selo Poljana, nedaleko od Požarevca. Pripada eparhiji Braničevskoj. Posvećen je Vaznesenju Hristovom.

Istorija manastira Sestroljin

Veruje se da je manastir nastao krajem 14. veka. Smatra se da je Knez Lazara na tom mestu sagradio crkvu, međutim ne postoje nikakvi tragovi niti ostaci takve crkve, tako da to verovanje nije usvojeno.

Sadašnja crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem je podignuta 1896. godine.

U neposrednoj blizini ovog manastira se nalazi izvor lekovite vode koji pomaže u lečenju obolenja očiju. Voda sa ovog izvora se može koristi za piće i umivanje, ali ne i za kupanje ili kuvanje. Danas je manastir zaštićen kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Crkva-Sv-Vaznesenja-Sestroljin
Crkva Sv. Vaznesenja – foto: vikipedija

Legenda o manastiru Sestroljin

Narodna predanja vezana za ovaj manastir se povezuju sa narodnom pesmom „Bog nikom dužan ne ostaje“. Prema ovoj pesmi vlastelini Pavle i Radul Radić su 1375. godine mučenički usmrtili svoju sestru Jelicu, vezavši je konjima za repove i razapevši na četiri strane. Ljubomorna Pavlova žena nepravedno je optužila svoju zaovu Jelicu za ubistvo njenog deteta. Prema predanju na mestu gde je palo njeno telo, braća su u znak pokajanja podigla manastir Zaovu, gde je pala brada sagrađen je manastir Bradača, na mestu gde su pale oči podignut je Sestroljin, a tamo gde je pala ruka izgrađena je Rukumija.

Lokacija manastir Sestroljin

Na magistralnom putu Požarevac – Svilajnac, na samom ulazu u selo Poljana smeštena je ova svetinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here