Manastir Rukumija

0
8182
Pregleda
manastir-rukumija.jpg
Foto: fairplaybg.wordpress.com

Manastir Rukumija se nalazi nedaleko od Požarevca u selu Bradarac. Pripada Eparhiji braničevskoj.

Istorija manastira Rukumija

O nastanku manastira nema puno podataka. U povelji kneza Lazara iz 1376. godine pominje se selo Rukumija ali ne i manastir tako da se veruje da je nastao kasnije ili je u to vreme u selu postojala samo parohijska crkva.

Smatra se da je sagrađen najkasnije krajem 14. veka. U to vreme se pominje da je iguman manastira bio Sveti Martirije Sinajit.

Međutim u istorijski dokumentima, na ovom prostoru prvi put se pominje manastir tek u poslednjoj četvrtini 16. veka.

Tada ga turski poreznici beleže kao manastir Vrlište ili Varlište. U njemu je tada živeo samo iguman, a porez na prihod manastira iznosio je tek 300 akči. Budući da u ovoj okolini dosad nisu nađeni nikakvi tragovi nekog drugog manastira, s velikom verovatnoćom možemo zaključiti da je reč o Rukumiji.

Manastir je docnije promenio ime Vrlište u Rukumija (Rukomija), po selu u čijem je ataru bio. Za vreme Prvog srpskog ustanka manastir je uništen od strane Turaka i od tada ostaje ugašen.

Današnju crkvu, na istom mestu ali prostraniju, sazidao je knez Miloš 1825. godine. Zato Joakim Vujić koji je naredne godine posetio Rukumiju piše:

Osnovatelj ovog manastira jest Jego Knjažesko Sijateljstvo, G. Miloš, koji ga je sopstvenim troškom dao sozidati“.

Kako se zaboravilo kome je prethodna crkva bila posvećena, tako je nova posvećena svetom ocu Nikolaju. Od 1953. godine Rukumija je postala ženski manastir. Za igumaniju je tada postavljena mati Angelina Ilić koja je mnogo doprinela u napretku ove svetinje.

Sveta-Jelica
Freska u manastiru – detalj o predanju nastanka manastira – foto: manastirrukumija.net

Legenda o nastanku manastira Rukumija

Narodna predanja vezana za ovaj manastir se povezuju sa narodnom pesmom „Bog nikom dužan ne ostaje“. Prema ovoj pesmi vlastelini Pavle i Radul Radić su 1375. godine mučenički usmrtili svoju sestru Jelicu, vezavši je konjima za repove i razapevši na četiri strane. Ljubomorna Pavlova žena nepravedno je optužila svoju zaovu Jelicu za ubistvo njenog deteta. Prema predanju na mestu gde je palo njeno telo, braća su u znak pokajanja podigla manastir Zaovu, gde je pala brada sagrađen je manastir Bradača, na mestu gde su pale oči podignut je Sestroljin, a tamo gde je pala ruka izgrađena je Rukumija.

Veb sajt: manastirrukumija.net 

Kako doći do manastira Rukumija

Smešten je na putu Požarevac – Kostolac. Odaljen je od Požarevca nekih desetak kilometara. Nedaleko od ovog manastira se nalazi i arheološko nalazište Viminacijum.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here