Manastir Kaona

0
13291
Pregleda
manastir Kaona

Manastir Kaona se nalazi u istoimenom selu u opštini Vladimirci (Mačvanski okrug). Pripada Eparhiji šabačkoj i nalazi se pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Istorija manastira Kaona

Manastir je sagrađen u 14 veku dok prva crkva na ovom mestu datira iz prve polovine 11 veka. Prema narodnom verovanju manastir je zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića.

pogled na manastir Kaona
Pogled na manastir Kaona

Predanje o nastanku manastira

Predanje kaže da su dve Miloševe sestre, Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo. Kad su stigle do „Ravne livade“ (iznad sadašnje manastirske crkve), Ikonija ode da donese bratu vode, i vraćajući se, reče mu: „O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu“. (U narodu se pod dobrim konjem podrazumeva mesto gde bi se mogla crkva sagraditi).

Blago imamo, sestro“, odgovori Miloš, „pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja.“
Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

Za vreme Prvog srpskog ustanka manastir je korišćen kao bolnica. Čak se i oružje koje su koristili ustanici tokom borbi čuvalo u ovom manastiru i iz tog razloga služba se vršila u jednoj od prostorija konaka koja je kasnije pretvorena u kapelu posvećenu Uspeniju Presvete Bogorodice.

Konak manastir Kaona
Današnji konak manastira Kaona

Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve 1892. godine.

U Prvom svetskom ratu zapaljena je crkvena arhiva i odneta su dva zvona, a crkva je mnogo stradala. Posle Drugog svetskog rata  crkva je bila u lošem stanju, a zakonom o agrarnoj reformi oduzeto je 120 hektara manastirske zemlje. Obnova ove svetinje počela je postavljanjem oca Teofila za starešinu manastira 1962. godine.

U manastiru Kaona se čuva delić moštiju Prepodobne majke Paraskeve u narodu poznate kao Sveta Petka.

Krštenje u manastiru Kaona

Specifičnost manastira Kaona je u tome što se ovde krštenje obavlja po ranohrišćanskom običaju takozvanim pogruživanjem, odnosno potpunim potapanjem onoga ko se krsti u vodu. Ovaj čin se obavlja u specijalno kreiranom bazenu u obliku krsta. Sveta voda kaonska je konstantne temperature od 11 stepeni Celzijusove skale i smatra se vrlo lekovitom, a posebno pomaže u lečenju očnih oboljenja. Krstionica u ovom manastiru je rađena po uzoru na krstionice iz grada Tebe u Tesaliji (Grčka).

Izvor vode manastira kaona
Izvor manastirske vode

Lokacija manastira Kaona

Sama lokacija manastira se često smatra „Rajem na zemlji“, zahvaljujući živopisnoj okolini manastira. Manastir Kaona je udaljen od Beograda oko 100 kilometara a gradovi Šabac i Valjevo takođe nisu daleko od ove svetinje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here