Manastir Vratna

0
7131
Pregleda
Manastir Vratna

Manastir Vratna je manastir koji pripada Timočkoj eparhiji. Nalazi se u istoimenom selu, udaljenog 40km od Negotina i oko 20km od Brze Palanke.

Manastir je zahvaljujući ogromnim, do 30 metara visokim, stenama koja podsećaju na vrata ili kapiju, dobio ime Vratna. Priroda je ovaj kraj hiljadama godina oblikovala i načinila ga jednim od najlepših predela u Evropi. Ovde se čak nalaze i najviši prirodni most u Evropi, od kojih se dva od tri nalaze u neposrednih blizini manastira.

Istorija Manastira Vratna

Prema narodnom predanju, manastir je podigao arhiepiskop Nikodim početkom 14 veka. Manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Tokom vekova manastir je nekoliko puta rušen i obnavljan da bi u drugoj polovini 18. veka potpuno opusteo.

Obnovio ga je Stanko Frajkor, kasniji negotinski oborknez. Za vreme sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine Turci ruše manastir. Ponovo je obnovljen 1837. godine od strane Jona Tajkulice a 1856. godine meštani okolnih sela (Jabukovac, Vratna i Urovica) podižu konak zapadno od crkve.

manastir vratna kod negotina

Poslednju obnovu manastir je imao 1937. godine i danas je aktivan kao ženski manastir. Nedaleko iznad manastira nalazi se isposnica Svetoga Nikodima Tismanskog. Kelija je u samoj stene i gotovo da je nepristupačna. Od građevine kelije danas se mogu videti samo tek po neki detalji.

Od starijeg živopisa sačuvalo se jedino glava Hrista Spasa u konhi proskomidije i delovi živopisa Svetitelja na zapadnom zidu: scene iz Jevanđelja, Sveti Makarije, Zosim i Marija Egipćanka.

Vratnjanske kapije

Vratnjanske kapije

Ceo ovaj kompleks oko manastira Vratne okružen je izuzetnom prirodnom lepotom kakva se retko viđa. Strmom stazom od manastira se penje na planinu Miroč i do veličanstvenih Vratnjanskih kapija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here