Manastir Sveti Sisoje (Sisojevac)

0
8342
Pregleda
manastir sisojevac

Manastir Sisojevac, sa crkvom Svetog Preobraženja, nalazi se pored reke Crnice, u selu Sisevcu (opština Paraćin), 12 km jugoistočno od Ravanice. Manastir pripada Braničevskoj eparihiji.

Istorija manastira Sveti Sisoje

Pretpostavlja se da je sagrađen osamdesetih godina 14 veka. Ktitor manastira se prvi put pominje u povelji kneginje Milice iz 1398. godine, kojom Milica daruje monahu Sisoju Sinaitu zemljišni posed u okolini Paraćinskog broda. Po ovom monahu manastir je i kasnije dobio ime.

sveti sisoje
freska Sveti Sisoje

Monah Sisoje je sahranjen u crkvi, a njegov lik je slabo sačuvan na fresci na kojoj je prikazan sa modelom crkve u rukama.

Po svom obliku crkva pripada spomenicima moravske škole, ali bez moravskih ukrasa na fasadama. Fresko-slikarstvo u crkvi je samo delimično sačuvano. Nastalo je posle 1402. godine, a bolje sačuvane scene i figure ukazuju na sličnost sa ravaničkim freskama.

manastir sisojevac kod paracina

Narodno predanje o manastiru Sisojevac

Po narodnom predanju Turci su, na Đurđevdan, ne zna se tačno koje godine, iznenada napali narod okupljen kod crkve. Devojke su, spasavajući svoj obraz, skakale u reku povlačeći sa sobom i svoje napadače. Od tada je reka prozvana Crnica. Do danas je kod okolnog naroda sačuvan je običaj da se na Veliki Petak i petak pred Đurđevdan, dođe u crkvu i zapali sveća za te mučenike. Krajem XVII veka manastir je zapusteo, jer ga patrijarh Arsenije IV Čarnojević pominje 1679. godine kao metoh ravanički.

sisojevac
Pogled na manastirski kompleks

Prvi pokušaj obnove manastira, učinjen je 1931. godine od strane Vladimira R. Petkoviča a finansirana od strane Moravske banovine. Posao je bio mukotrpan, jer je manastirska porta služila kao groblje rudarima iz Sisevačkog rudnika uglja. Sadašnja porta i prostor oko crkve sastavljeni su otkupom okolnog zemljišta, udruženim sredstvima manastira Ravanice, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, SO Paraćin i Ćuprije.

Manastir Svetog Sisoja je u potpunosti obnovljen u periodu od 1972. do 1978. godine sredstvima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Godine 1985. Sisojevac je proglašen metohom manastira Ravanice, koji o njemu vodi brigu.  Danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Veb adresa: manastirsvetisisoje.srb
Fejsbuk stranica Fejsbuk stranica manastira

Lokacija manastira Sisojevac

Manastir se nalazi nedaleko od nekoliko većih gradova u Šumadiji. U blizini manastira Sisojevac se nalazi Jagodina, Ćuprija, Paraćin i Despotovac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here