Jug Bogdanova crkva u Prokuplju

0
4556
Pregleda
crkva jug bogdana - latinska crkva

Jug Bogdanova crkva ili kako je neki zovu Latinsku crkva, se nalazi u centru današnjeg Prokuplja, nedaleko stare gradske crkve. Prema narodnom predanju podigao ju je srpski epski junak Jug Bogdan, sredinom XIV veka. Crkva pripada eparhiji Niškoj. Nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

latinska crkva u prokuplju

Jug Bogdanova crkva je naziv vezan za mitskog Jug Bogdana (istorijskog župana Vratka Nemanjića). On je prema narodnom predanju vladao ovim krajem i podigao Prokupačko utvrđenje. Ova narodna tradicija je očuvana do danas, pa se pored crkve, po njemu danas zovu i mnoga druga mesta u Prokuplju.

Latinska crkva je naziv koji je nastao po Dubrovčanima tj. Latinima (pošto su kao katolici vršili bogosluženje na latinskom jeziku), koji su tokom XVII i XVIII veka imali svoju trgovačku koloniju u Prokuplju i koristili su crkvu kao svoju bogomolju.

Sama crkva je podugnuta na temeljima ranohrišćanske bazilike čiji se temelji danas vide oko crkve. Sama bazilika podignuta na mestu još ranijeg hrama posvećenog Herkulu, čija je statua pronađena tokom arheoloških istraživanja.

Antičko Prokuplje se nalazilo na raskrsnici puteva pa je zahvaljujući dobrim komunikacijama, hrišćanska vera i kultura su rano prodrle u ovaj kraj. Nedugo po izdavanju Milanskog edikta 313. godine otpočelo se sa zidanjem prvih hrišćanskih crkava za koju se veruje da je završena negde u 5 ili 6 veku nove ere.

srednjevekovni prokupacki grad i crkva

Mada ime Jug Bogdana nije zapamćeno u istorijskim izvorima. Pojedini istraživači Jug Bogdana povezuju sa  Vratkom Nemanjićem, srpskim knezom iz 14. veka i ocem kneginje Milice, žene kneza Lazara.

Mada ostaje otvoreno da li je Jug Bogdan, odnosno knez Vratko zaista bio ktitor ove crkve. Sudeći po načinu njenog zidanja i sačuvanim freskama, može se tvrditi da je ktitor bio i neki vlastelin iz doba Dušanovog carstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here