Bogorodičina crkva na Vražjem kamenu

0
6447
Pregleda
crkva na vrazjem kamenu trgoviste

Crkva Presvete Bogorodice nalazi se u selu Donja Trnica nedaleko od Trgovišta (Pčinjski okrug). Nalazi se na stenama pored reke Pčinje. Crkva pripada eparhiji Vranjskoj.

Smeštena je na visokim kamenim piramidama u narodu poznatim kao „Vražji kamen“. Sam lokalitet „Vražji kamen“ veoma podseća na mnogo poznatiju Đavolju varoš kod Kuršumlije, jer ga čine kamene kupe visoke i po 50 metara.

bogorodicna crkva na vrazjem kamenu

U narodu gornje Pčinje živo je verovanje da Bogorodica u crkvi leči neplodnost kod žena.

Istorija Crkva Presvete Bogorodice

Crkvu Presvete Bogorodice je krajem 14. veka podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov Cara Dušana, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen. Srednjovekovni naziv ove crkve je bio Prosečnik, jer je na ovom mestu, reka Pčinja svojim koritom presekla stenu i tu je upravo prirodna granica između Gornje i Donje Pčinje. Pod ovim imenom se i pominje u staroj povelji pomenutog vlastelina Dejana.

vrazji-kamen-crkva
Foto: telegraf.rs

Legenda Crkva Presvete Bogorodice

Za mesto gde se nalazi ovaj hram vezuju se mnoge legende. Prema jednom predanju, đavoli su hteli da preokrenu tok Pčinje koja ispod teče, prema Bugarskoj i zato su kod sela Šajince pokušali da spoje njene obale. Dovlačili su sa pčinjskih brda čitave stene, ali ćudljiviju reku nisu mogli da pobede. Najzad su otišli u Končuljsku klisuru, prema Kosovskom Pomoravlju.

Tamo su među kamenjem našli pravi gorostas. Uprtili su ga na leđa i vratili se natrag. No, kamen je bio veoma težak i na putu su često odmarali. Kad su stigli blizu Trgovišta, zapevali su prvi petlovi. Đavoli su onda bacili kamen pored jedne vodenice i nestali. I tako tog jutra pored reke osvanu Vražji kamen.

Druga legenda, vezuje se za jedan mladi bračni par koji su se venčali u crkvi, uprkos protivljenju njihovih roditelja. Nakon izlazka iz crkve mladenci su uzjahali na okićene konje. Uplašen od svirke svatova i muzikanata, mladoženjin konj je pojurio u provaliju. Mlada je potrčala prema litici i skočila za njim. Veselje se pretvorilo u žalost.

Iz tog razloga u crkvi se odavno ne venčavaju mladenci, niti roditelji krste svoju decu, sve zbog verovanja da je ukleta.

unutrasnjost-crkve-na-vrazjem-kamenu
Freske su delimično sačuvane i imaju izuzetnu istorijsku i kulturnu vrednost

Postoje priče da žene koje ne mogu da imaju decu dolaze kada nema nikog u crkvi i nastružu malo praha fresaka i to piju, verujući da će potom dobiti porod.

Bogorodičina crkva se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja od 1958. godine. U manastir Presvete Bogorodice pored Pčinje vernici dolaze u najvećem broju na Veliki Petak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here