Manastir Svetog proroka Ilije u Kacapunu

0
4378
Pregleda
manastir-proroka-ilije-u-kacapunu.jpg
Manastir Svetog Proroka Ilije u Kacapunu Foto:www.vladicinhan.org.rs

Manastir Sveti Ilija, nalazi se u selu Kacapun na teritoriji opštine Vladičin Han. Manastir su izgradili Nemanjići jer se nalazio na putu za Hilandar.

Manastir Svetog proroka Ilije je obnovljen na temeljima manastira iz 13-og veka i jedan je od najstarijih hramova u eparhiji vranjskoj. Pored manastirske crkve bio je izgrađen i konak. Nažalost, stari konak se srušio pod zubom vremena.

kompleks-manastira-proroka-ilije.jpg
Foto: www.vladicinhan.org.rs

Manastirska crkva zidana je od grubo tesanih kamenih blokova, lepljenih blatom i zato predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja. Freske u manastiru, prvi put su oslikane u 16. veku, vizantijskim ikonopisom.

unutrasnjost-manastira.jpg
Deo sacuvanog zivopisa manastirske crekve Foto: www.vladicinhan.org.rs

U prvoj zoni očuvana je samo scena Čudo Svetog Dimitrija u Solunu, Svetitelj je naslikan kako jašući na razigranom konju kopljem probada neprijateljske vojnike. Oni padaju pod konjske kopite, pokušavajući da izbegnu smrt. Takođe se nalaze freske prikaza Svetog Simeona Nemanje i Svetog Save, dok su sve ostale figure uništene.

freske-manastira-proroka-ilije.jpg.
Freske Foto: www.vladicinhan.org.rs

Požar u manastiru

U maju ove godine  dogodila se velika nesreća. Manastirski konak je izgoreo u velikom požaru, ali zahvaljujući prisebnosti bratskva manastira i verujućem narodu koji se zadesio tamo nakon nedeljne liturgije, izbegnuta je katastrofa i izgoreo je „samo“ krov i pojedini delovi konaka gde je zahvatila vatra i nažalost cela radionica sa mnogo mnogo alata, uz koji je bratija izrađivala sveće za eparhiju, izrađivala ikone i ostalo.

pozar-konaka-u-manastiru.jpg
Izgoreo konak manastira Svetog Ilije Foto: Vesna Milanovic

Prema predanju, u manastiru su živela tri kaluđera na čelu sa igumanom Simeonom. Iguman je 1809.g. lokalne Srbe podigao na ustanak. Mehmed paša je ugušio ustanak, ustanike i igumana obesio ispred manastira, kaluđere rasterao a manastir zatvorio. Mnoštvo knjiga odneo je u Vranje što govori o njegovom značaju kao kulturnom sedištu Srba u to vreme.

U jednom vremenskom periodu, koji nije tačno utvrđen, na crkvu se obrušilo obližnje brdo, pa je tako manastir bio zatrpan ispod zemlje, pretpostavlja se najmanje 100 godina. Manastir je otkrilo krdo stoke koje je paslo u okolini i od tada manastir u Kacapunu ponovo postaje veliko svetilište.

Uz sam manastirski kompleks protiče potok čiste planinske vode (Toplica),koji se uliva u Lepeničku reku. U okolini manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, nalaze se nekoliko lekovitih izvora. Putevi do izvora su pristupačni i bogati prirodnim lepotama.

Izvor:www.vladicinhan.org.rs/cuvarisrbije.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here