Šta su to iskušenja i zašto Bog dopušta iskušenja na ljude?

0
9611
Pregleda
sta-su-to-iskusenja.jpg
Foto: Pixabay.com

Sve nevolje i mučenja koja duša trpi za vreme  unutrašnjih iskušenja nisu ništa drugo do lek  koji Bog s ljubavlju čisti dušu.

Iskušenja su provere koje dolaze  čoveku od đavola i od njegovih slugu, zlih ljudi. Bog je dopustio da čovek bude iskušavan radi provere ljubavi prema Bogu, njegove odanosti i pokornosti. Iskušenja su prilagođena slabostima ljudske prirode. Onima koji su jači u veri, Bog dopušta teža iskušenja, da bi uznapredovali u svetosti i da bi se udostojili venca slave. Slabijima u veri i trpljenju Bog po svom Promislu dozvoljava lakša iskušenja, da bi savladali i jačali u veri i duhovnoj snazi.

Pročitajte još: Kako se dostojno pričestiti

Pravedni Jov kaže da su vernici opterećeni raznim iskušenjima do dopuštenju Božijem. Ali da Bog nikada ne dopušta na izabrane iskušenja preko njihovih moći.

iskušenja.jpg
Foto: www.bastabalkana.com

Ko nas to stalno iskušava i muči?

Neprijatelji sa kojima ratujemo i ratovaćemo do smrti su đavo i sluge, naše telo i svetovna uživanja. Oni nas stalno iskušavaju i malo je hrišćana koji uspevaju, darom Gospoda našeg Isusa Hrista, da izađu kao pobednici sa iskušenjima i svim uživanjima koja nam svet pruža.

Na tri načina nas oni neprijatelji kušaju, baš kao što je đavo kušao Hrista u pustinji: slastoljubljem, slavoljubljem i srebrorubljem, odnosno pohotom tela, nadmenošću življenja i pohotom očiju.

  1. Kroz telesnu pohotu ili slastoljubljem đavo nas kuša razvratom, lenjošću, pijanstvom, stomakougađanjem, bezosećajnošću, beznađem i slično.
  2. Kroz nadmenost življenja ili slavoljublja đavo naš kuša mislima gordosti, sujete itaštine, gneva i razvrati.
  3. Kroz pohotu očiju ili srebroljublje, đavo nas kuša lakomošću za materijalnim dobrima, zavišću, svađom, klevetom, osuđivanjem i slično.

Izvor: Knjiga „Pouke duhovnog spasenja“ / Protojerej Stavrofor – Bogdan Simić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here