Manastir Pokajnica

0
5316
Pregleda
manastirska- brvnara-pokajnica.jpg
Manastir Pokajnica kod Velike Plane - Foto: sr.wikipedia.org

Manastir Pokajnica je jedna od najlepših brvnara u braničevskoj eparhiji. Nalazi se između Velike Plane i Radovanja.

Prema propisima Srpske pravoslavne crkve, običaj je da crkva dobije ime ili po svetitelju kome je posvećena ili po svom osnivaču (ktitoru). Neretko, međutim, dobija naziv i u skladu sa motivom sa kojim je osnovana.

manastir-Pokajnica.jpg
Foto: dobrocinstvo.rs

Predanje o nastanku imena manastira Pokajnica

Postanak i sam naziv manastira veže istorijski događaj koji se dogodio. Narodno predanje govori da je vojvoda Vujica 1817. godine, bio jedan od glavnih učesnika zavere, koja se okončala Karađorđevim ubistvom. Nedaleko od manastira odigralo se ubistvo, smatra se da je bio vojvoda Vujica koji  je usmrtio svog kuma Karađorđa i sa sobom poneo njegovu odrubljenu glavu, odelo, sablju, ordenje i 4000 dukata. Predanje govori da je Vujica zastao na jednom proplanku da se odmori i da je tek tada shvatio šta je učinio. U znak pokajanja i iskupljenja za greh odlučio je da podigne crkvu. Izgradio je  crkvu od Karađorđevih dukata, gde su pomogli Knjaz Miloš i kneginja Ljubica.

Crkva je posvećena Svetom Nikolaju Miriklijskog, ali je ostala upamćena kako je narod nadenuo – Pokajnica. Kao mirska crkva služila je do 1954. kada je pretvorena u manastir.

http://spomenicikulture.org.rs
Ikonstas manastira Pokajnica Foto: spomenicikulture.org.rs

Originalni ikonostas od 26 ikona  potiče iz vremena građenja crkve, kako se  pretpostavlja.Smatra se da je ikone načinio Konstantin Zoograf. Jedna od najizrazitijih ikona na ikonostasu je ona svetog Đorđa, pošto sadrži podatke o godini osnivanja crkve i njenom ktitoru. Konzervatorski radovi na crkvi izvedeni su 1951. godine, a na ikonostasu 1987/1988. godine.

Konak.jpg
Foto: www.manastiri.rs

Na samom ulazu u portu manastira nalazi se konak iz perioda gradnje crkve, u kome je danas  muzejska postavka, a neposredno uz crkvu je drvena zvonara. U porti se nalaze i dva nova konaka, zidana u XX veku.

Sveti Tadej Vitovnički je bio manastirski starešina jedno vreme.

Lokacija manastira Pokajnica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here