Manastir Tušimlja

0
5888
Pregleda
manastir tusimlja

Manastir Tušimlja se nalazi u istoimenom selu na obrncima Golije, između Raške i Novog Pazara. Manastir pripada eparhiji raško-prizrenskoj.

Ne zna se pouzdano koliko je star manastir ali među meštanima postoji predanje o srednjevekovnoj crkvi koja je bila na tom mestu još u 11. veku. U arhivu muzeja u Novom Pazaru ima nekih podataka koji se odnose na srednji vek u kojima se pominje srednjovekovni manastir u mestu Tušimlje.

manastir svetog vaznesenja gospodnjeg

Za vreme Drugog svetskog rata sagrađena je crkva manjih dimenzija i posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Ali postoji i običaj da se ovde narod okuplja i na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, to im je zavetna slava. Iz tog razloga se mislilo da je crkva posvećena Vaznesenju, pa je danas manastirski kompleks posvećen velikom prazniku Vaznesenja Gospoda našeg Isusa Hrista.

Hram je bio sagrađen uglavnom od drveta, a 1975. godine osveštao ga je tadašnji Episkop raško-prizrenski, kasnije Patrijarh srpski Pavle.
Kako je hram bio uglavnom od drveta vremenom je počeo da propada i truli pa je jedno vreme manastir zapao u veoma loše stanje. Zahvaljujući meštanima okolnih sela 2007. godine manastir je renoviran. U obnovi je učestvovao veliki broj priložnika, a nešto novca dalo je i Ministarstvo vera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here