Manastir Nova Gračanica (Čikago)

0
8120
Pregleda
nova gracanica u cikagu

Manastir Nova Gračanica je srpski pravoslavni manastir koji se nalazi u predgrađu Čikaga. Napravljen je kao replika istoimenog manastira sa Kosova i Metohije i posvećen je „Pokrovu Presvete Bogorodice“. Manastir pripada novogračaničko-srednjozapadnoameričkoj eparhiji i njeno je sedište.

Sagrađen je na zemljištu koju je Srpska asocijacija Presvete Bogorodice kupila 1977. godine. Nova crkva Gračanica i glavna zgrada na njenoj osnovi završena je i osvećena 1984. godine.

manastir nova gracanica

Nova Gračanica u Čikagu

To je arhitektonska replika originalne Gračanice na Kosovu koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, ali izgrađena u skali osamnaest posto veća od originalne. Nova Gračanica ima detalje kao što su ručno izrezana drvena ulazna vrata koja prikazuju dvadeset tri manastira i crkava iz različitih krajeva Srbije.

ikonopis manastira nova gracanica

1995. godine Teodor Jurević poljsko-američki slikar ikona je  angažovan da oslika kompletan manastir. Oslikavanje Nove Gračanice je završeno nakon tri godine. Otac Teodor je jedan od najboljih ikonopisaca u Americi danas.

manastir nova gracanica u americi

Svake godine tokom jula u manastiru se održava kamp za decu od 6 do 18 godina. Deca borave u polovini manastirskog konaka određenoj za kamp. Manastirska atmosfera je povoljna za mnoge aktivnosti tokom kampa uključujući verske, kulturne, socijalne, sportske i dr.

Veb sajt: newgracanica.com

Lokacija Nove Gračanice na mapi

Fotografije preuzete sa sajta: mapio.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here