Manastir Svetog Germana Aljaskog u Kaliforniji

0
4262
Pregleda
manastir svetog germana aljaskog

Manastir Svetog Germana Aljaskog je srpski pravoslavni manastiru na teritoriji Kaliforije u Sjedinjenim Američkim Državama. Manastir pripada Eparhiji zapadnoameričkoj SPC.

Istorija manastira Svetog Germana Aljaskog

Gradnja ovog manastira je početa 1967. godine od strane Judžina Rouza i Gleba Podmošenskog. Oni su kupili zemljište u udaljenoj planinskoj oblasti u Kaliforniji nedaleko od malog sela Platinum u severnom delu Kalifornije.

Judžin se još u mladosti okrenuo mudrostima drevnog Istoka. Tako je počeo prvo proučavati Budizam da bi kasnije zahvaljujući jednom mladiću iz Finske koji je bio pravoslavac sve češće posećivao pravoslavna bogosluženja.

Kada je napunio 28. godinu, odlučio je da se krsti u ruskoj pravoslavnoj crkvi. Nekoliko meseci kasnije, s blagoslovom arhiepiskopa Jovana, Rouz je s Rusom Glejbom Pomošenskim, osnovao neku vrstu zajednice pravoslavnih knjižara, nazvavši je Bratstvom Svetog Germana Aljaskog. Time su započeli nešto što će kasnije prerasti u nešto mnogo veće od zajednice knjižara i utemeljiti put za osnivanje manastira.

Upravo zahvaljujući delovanju bratstva manastira Svetog Germana, mnogo Amerikanaca je prešlo u pravoslavlje.

manastir sveti german kalifornija

Ko je bio sveti German Aljaski?

Sveti German Aljaski je bio jedan od prvih pravoslavnih misionara na teritoriji Amerike. U Pravoslavnoj crkvi on se danas poštuje kao svetitelj i kao zaštitnik pravoslavaca u Americi.

sveti-german-aljaski
Sveti German Aljaski

Rođen je 1756. godine, u gradu Serpukovski u Moskovskoj guberniji (Rusija). Već u 16. godini se zamonašio u manastiru Svete Trojice u blizini Sankt Peterburga. Posle mnogo godina jednostavnog monaškog života, monah German se preselio u veliki i čuveni Valaamski manastir koji se nalazio na ostrvu usred jezera. Odatle je kasnije sa delom bratstva Valaamskog manastira, otišao u Ameriku i tamo započeo svoj misionarski rad.

Od 28. novembra 2000. godine, manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Bratstvo manastira je u prijateljskim vezama sa američkim starosedeocima – Indijancima iz obližnjeg gradića Kotonvud. Indijanske starešine često posećuju manastir, a dolaze i na svenoćno vaskršnje bogosluženje. U blizini manastira je 1979. godine osnovan i skit svete Ksenije, u kojem živi i Bogu se moli žensko monaštvo.

Pročitajte i ovo: Replika kosovske Gračanice u Čikagu

Lokacija manastira Sveti Geman Aljaski

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here