Kaonik – selo sa trinaest crkava

0
8677
Pregleda
selo-kaonik
Crkva u selu Kaonik - Foto : Miroljub Kostić

Selo Kaonik se nalazi nedaleko od Kruševca, na ulasku u Mojsinjske planine, u ataru Ribarske reke, koje po predanju postoji oko 600 godina. U selu sa oko 1400 stanovnika izgrađeno je čak trinaest crkava. O svakoj bogomolji, kao i o starom hrastu – zapisu iz 14. veka – brine po nekoliko kaoničkih familija.

Hramovi u selu Kaonik

Većina hramova u Kaoniku su iz srednjovekovnog perioda ili iz perioda srpsko-turskih ratova s kraja 19. veka, među kojima je i hram Svete Nedelje.

crkva svete mucenice Nedelje - selo Kaonik
Crkva svete mučenice Nedelje – Foto: Miroljub Kostić

Kaoničke crkve izgrađene su u delovima sela gde žive pojedine porodice. U Hajdučkom Gaju je bogomolja Sveti Jelisej, a najstarija crkva u selu posvećena je Vaznesenju Gospodnjem u Crkvini. Mnoge od njih su tokom istorijskih perioda rušene i spaljivane , ali su zato zahvaljujući donacijama meštana sve obnovljene.

crkva svete bogorodice - selo Kaonik
Crkva svete Bogorodice – Foto: Miroljub Kostić

Svaku crkvu održavaju meštani sela Kaonik, koji često otvaraju i čiste. Ovo selo često nazivaju i “ Mala Srpska Sveta Gora“. Kada se pogleda Čokotinog brda crkve u selu su rasporođene u obliku trougla, što asocira na sveto trojstvo.

Crkva svetog mucenika Mine u selu Kaonik
Crkva svetog mučenika Mine – Foto: Nebojša Milunović

Spisak crkava u selu Kaonik

Crkve u Kaoniku: Sveti Arhangel Mihailo, Sveta Mina, Sveta Magdalena, Sveti Jelisej, Sveta Bogorodica, Sveta Nedelja, Sveti Vartolomej, Sveti Jovan, Sveti Arhangel Gavrilo i dve crkve posvećene Svetoj Petki.

Kaonicka crkva
Kaonička crkva – Foto : Miroljub Kostić

U selu postoji samo jedan sveštenik koji služi liturgiju u hramu Svete Nedelje, a ostale crkve služi se liturgija samo za slavu.

Crkva iznad Kaonika
Crkva iznad sela Kaonik – Foto : Radoslav Brkić
kaonik crkva
Foto: Miroljub Kostić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here